Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Επωφελή εις τους Έλληνας Συγγράμματα 1.

   Η έκδοσις επωφελούς συγγράμματος αποτελεί είδησιν, και, δη, χαρμόσυνον, εις τας Κοινωνίας των Ελλήνων Ανθρώπων.
   Παρατίθενται ένια εκ των σημαντικωτέρων συγγραμμάτων, ανηκόντων εις την επιστήμην της Ιστορίας, τα οποία εξεδόθησαν προ ολίγων ετών : 
   1. "ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ". Το σύγγραμμα εξεδόθη το έτος 1807, εν Βιέννη Αυστρίας, τη χορηγία Ελλήνων ομογενών, και περιλαμβάνει συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων Γεωγράφων. Προσφάτως, σχετικώς, εξεδόθη και εν Ελλάδι. Το σύγγραμμα οφείλει, όπως μελετήση πας Έλλην.
   2. Αλεξάνδρου Ι. Δεσποτόπουλου, "Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ". Σημαντικώτατον σύγγραμμα. Συνοπτικόν, εν ταυτώ και πλήρες, περιέχον σημαντικάς γνώσεις περί των γεγονότων του πολέμου της φασιστικής Ιταλίας (μετά της προθύμου βοηθού της  ... αλβανίας) και της ναζιστικής Γερμανίας (μετά των προθύμων βοηθών της ουγγαρίας, ρουμανίας, βουλγαρίας και σερβίας) εναντίον της Ελλάδος τα έτη 1940 και 1941. Αποκαλύπτει, εκτός ετέρων, και την "ολιγωρίαν" στρατηγού του στρατού της Ελλάδος, ένεκεν της οποίας ο στρατός της γερμανίας, ανέτως πως, εισήλθεν εις την Ελλάδαν και επέτυχεν την κατάκτησιν. Ο εν λόγω στρατηγός κατήγετο εκ της βουλγαρίας και ανήκεν εις την φυλήν των ασπόνδων εχθρών ημών των Ελλήνων... Επίσης, παραθέτει τους διθυράμβους των βαρβάρων της εποχής εκείνης υπέρ της Ελλάδος και των Ελλήνων. Διθυράμβους τους οποίους εν συνεχεία ελησμόνησαν, ως κουτοπόνηρα φουκαροειδή ...    
   3. Ι.Π.Παπακυριακόπουλου, "ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ". Το σύγγραμμα περιέχει την αγόρευσιν του συγγραφέως, ως Εισαγγελέως, εν έτει 1946, ενώπιον του Ειδικού Στρατοδικείου Εγκληματιών Πολέμων. Σημαντικώτατον σύγγραμμα, ενθυμίζον εις τους νεωτέρους, ότι διεξήχθη Δίκη εις Αθήνας εναντίον του Ραβάλι (ιταλού) και του Κάλτσεφ (βουλγάρου), εν τη αιθούση της Παλαιάς Βουλής, εις 4 συνεδριάσεις (6ης, 7ης, 8ης και 9ης Μαίου 1946), ως εγκληματιών πολέμου.
   4. Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου, "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ". Ευσύνοπτα κείμενα του τέως Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών. Πολλαί γνώσεις παρατίθενται επί των θεμάτων ιστορίας και πολιτισμού, τα οποία διεξέρχεται.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.