Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ο Σωκράτης, ο Θεαίτητος, οι ... αντίτυποι άνθρωποι, Εγώ και το εν Μυκήναις ... ενδογήινον ερπετόν ...


   Εκ των κάτωθι κειμένων, ώ Αναγνώστα, τα τμήματα εκείνα τα οποία φέρουν εις το πλάϊ των κάθετον γραμμήν, γαλανού χρώματος, απηχούν σκέψεις εμού.






    Λοιπόν, ώ εργοδότα ; ...                                                                                  
                          

4 σχόλια:

  1. Λοιπον... η τρίτη και τελευταία συνέχεια του προσαρτήματος αναρτήσεων για τα βιβλία του -και συναδέλφου σου- Λεωνίδα Χατζηνικολάου, θα γίνει ...τριπλάσια εκ της αρχικως σχεδιασθείσης!

    Κάποιο αγαθο πνεύμα "μου πετάει το γάντι" και μου λέει: "- Ξύπνα! Βρες και δες ΑΠΟ ΠΟΤΕ σχεδιάζουν τα πράγματα αυτα!"
    ...Διότι η εν λόγωι συνέχεια των αναρτήσεών μου εστιαζόταν στον 20ο αιώνα - τον οποίο και (μέχρι λίγο πριν διαβάσω τα δικα σου) θεωρούσα ως αρχη αυτου που θα εξιστορήσω.

    Κάποιος να με μουντζώνει καθημερινως, μπας και ξυπνήσω! Το πράττω εγω καθημερινως μ' αυτον που βλέπω στον καθρέφτη, αλλα χρειάζεται ...ισχυρότερη δόση! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω κι άλλα:

    Πρώτον, στις "χρηστικες" αυτες εκδόσεις (φτηνες και μικρου σχήματος) της αρχαιοελληνικης Γραμματείας, του "Κάκτου" και του "Ζαχαρόπουλου", έχω ανιχνεύσει και μεταφραστες ...χωρίς κάν πτυχίο Φιλολόγου!
    Βλέπεις, ως "σκληροπυρηνικος" αναγνώστης, διαβάζω τα πάντα - μέχρι και ...τους αριθμους των σελίδων! Πώς θα παρέλειπα, λοιπον, να διαβάσω τα: ποιος εκδίδει, ποιος προλογίζει, ποιος σχολιάζει, ποιος μεταφράζει, απο ποια πηγη είναι ανάτυπο το έργο;
    (Αντιθέτως: Εαν ρωτήσεις μαθητες, ποιος είναι ο συγγραφέας του σχολικου βιβλίου τους, δεν γνωρίζουν. Εγω ήμουνα ανάποδο άτομο παιδιόθεν.)

    Τώρα, θα μου πεις... και πτυχίο Φιλοσοφικης να έχει κάποιος, σάμπως θα μάθει απαραιτήτως αρχαία; (Εαν πχ διαλέξει και τελειώσει το Λαογραφικο-Νεοελληνικο Τμήμα.) Ό,τι έμαθε, κι αν θυμάται, απ' το Λύκειο... Και η πλάκα είναι πως, αν διοριστει σε σχολείο, θα κληθει ...να τα διδάξει!
    (Πέρα απ' του ν' αναφωνήσω: "- Μακρια απο τέτοιους δασκάλους!", τό 'χω ξαναπει: Εαν δεν ιδρώσει η ...καρέκλα σου, ΔΕΝ μαθαίνεις! Κανένα γνωστικο αντικείμενο.
    Όπως καταλαβαίνεις, εμένα ίδρωσε αρκούντως η ...έδρα μου!)

    Άσε που, έχω ανιχνεύσει κι άλλα - απ' την άλλη πλευρα: Ολόκληρος πχ Γεωργουσόπουλος, και ΔΕΝ κατάλαβε πού το πάει ο Αριστοφάνης στη "Λυσιστράτη"!
    Λέει η (χαζογκόμενα) Μυρρίνη: "- Εάσωμεν άτιλτον δέλτα!" (Τ' αφήνω αμετάφραστο αυτο! :-) )
    Δηλαδη εκφράζεται σε τρεις διαδοχικους αμφίβραχεις, παναπει ότι η γυναίκα είναι ντιπ για τα πανηγύρια και τους κόρδακες (ίσον τσιφτετέλια - ο αμφίβραχυς είναι η μουσικη βάση του κόρδακα).
    Και παρακάτω, όταν της φέρνουν το παιδάκι της, αυτο αναφωνει: "- Μαμμίον! Μαμμίον! Μαμμίον!" ...πάλι σε τρεις αμφίβραχεις, πράγμα που πάλι σημαίνει ότι και το παιδι είναι ντιπ για τα πανηγύρια και τα τσιφτετέλια!

    Χωρις να εξηγήσει το παραμικρο, ο Αριστοφάνης, έκανε τους θεατες να γελάνε και μόνο με το άκουσμα αυτων των στίχων... που το νόημά τους πιάνω εγω, ο Φυσικος, αλλα όχι ο καθηγητης της Θεατρολογίας και μεταφραστης αρχαίων έργων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και δεύτερον...

    Σχετικα με το όν που αναφέρεις, υπάρχει κι αυτη η (παρομοίου περιεχομένου) ανάρτηση:

    http://otrelostouxwriou.blogspot.com/2010/10/blog-post_23.html

    Η οποία οδηγει σ' αυτην:

    http://seiriosteam.blogspot.com/2010/10/blog-post_23.html

    Εαν έχεις την υπομονη, να διαβάσεις τα σχόλια και των δύο. (Σχολίασα κι εγω, αλλα δεν γνωρίζω εάν "έπεσα μέσα".)

    Βέβαια, μένει το ερώτημα τί γυρεύουν τέτοια όντα σε τέτοιους τόπους;
    (Και το αν οι ηπαπαραίοι, στις βάσεις τους, ειδικα σ' αυτες οι οποίες βρίσκονται κοντα σε αρχαιοελληνικους σημαντικους τόπους, έχουν φτιάξει και τίποτε υπόγεια δώματα ...φιλοξενίας τέτοιων όντων. Και γιατί.)
    Ίσως στο μέλλον ν' ασχοληθω, πάντως δεν βρίσκεται ανάμεσα στα άμεσα "προσεχως" μου το θέμα.

    Υγ: Κι ένα δωράκι - αμφιβόλου αξίας, αλλα πάντως δωράκι: Ιδου ποιος -και πώς- ξεκινάει να καταρτίσει τον ...κατάλογο ...Ελλήνων, που λέγαμε:

    http://olympia.gr/2010/11/17/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1/

    (Πιστεύω διαπίστωσες ότι όντως είμαι Έλλην ταγμένος στον πόλεμο των πληροφοριων - και το θεωρω τιμη μου να έχω να κάνω κάτι υπερ της Ελλάδας, και να μην κάθομαι άπραγος!
    Μα λίγο θα κάνω, μα πολυ, τελικα θα ξετρυπώσω αυτο που ψάχνω. Δεν θα μου ξεφύγει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουδείς χρειάζεται ... μούτζα, ίνα ... ξυπνήση !
    Α-ληθείς γνώσεις χρειάζεται, υπό Α-ληθούς Διδασκάλου και ουχί υπό ... παριστάνοντος τον τοιούτον ...
    Επίσης, χρειάζεται τιμιότηταν, αγαθότηταν, έλλειψιν εγωπαθείας και ισχυρογνωμοσύνης και εννίοτε γενναιότηταν !
    Ο ... όρθιος κροκόδειλος εστάλη εκείσε υπό της ορθίας σκουπιδο-κατσίκας, ίνα εξοντώση εμέ !
    Δεν χρειάζεται η κατασκευή υπογείων δωμάτων φιλοξενίας των. Κάτωθεν του χώρου σταθμεύσεως των οχημάτων των επισκεπτών ευρίσκονται ελαιώνες. Εντός των ελαιώνων ευρίσκωνται και έτεροι θολωτοί τάφοι, μικρωτέρου όγκου ... Ο αγροτικός δρομίσκος οδηγεί εις τον, αποσιωπώμενον Ναόν του Άρεως !
    Πολύ πριν, όμως, υφίστανται εις το πλάϊ του δρομίσκου εμφανή ανοίγματα προς το υπόγειον σύστημα επικοινωνίας του Παλατιού του Άνακτος μετά του ... Θεάτρου και του Φρουρίου του Άργους ! Εις το σύστημα τούτο κυλοφορούν σήμερον και οι ... όρθιοι κροκόδειλοι, οσάκις στέλνωνται εις αποστολήν τινάν ...
    Τα εν λόγω όντα περιγράφει ο Παυσανίας εις το βιβλίον του "Περιήγησις της Ελλάδος-Βοιωτικά", ότε αναφέρεται εις το Κωρύκειον Άνδρον ...
    Μην ασχολείσαι μετά οιουδήποτε ... επωνύμου !
    Διέρχεσαι τον χρόνον εσού επί ματαίω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.