Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ : ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ ! 1

   Αντιγράφω εις συνεχείας, ώ Αναγνώστα, το μικράς εκτάσεως κείμενον του Λουκιανού "ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ", του Οίκου εκδόσεως βιβλίων "Γεωργιάδης" και δια αποδόσεως του αρχαίου κειμένου εις την νεοελληνικήν υπό του ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ (το πρωτότυπον κείμενον εις την νεοελληνικήν γράφεται εις το πολυτονικόν σύστημα) :

   1. Ότι ουδέν είναι γλυκύτερον της πατρίδος έχει λεχθή προ πολλού. Αλλ' 'οχι μόνον γλυκύτερον, αλλά και σεπτότερον και ιερώτερον δεν υπάρχει τίποτε άλλο.  
   Διότι όλων, όσα οι άνθρωποι νομίζουν σεβαστά και ιερά, η Πατρίς είναι η αιτία, η οποία και μας εδίδαξε και μας ανέθρεψεν εις την πίστιν και τον σεβασμόν αυτών
   Οι περισσότεροι εκ των ανθρώπων θαυμάζουν τα μεγέθη, τας λαμπρότητας, και τας πολυτελείς οικοδομάς των πόλεων, αλλά τας Πατρίδας αγαπούν όλοι
   Και δεν υπάρχει κανείς και εκ των πλέον τερπομένων εις τα ταξείδια και τα θεάματα, όστις να παρεσύρθη τόσον εις τον θαυμασμόν του δι' όσα είδεν εις ξένας χώρας, ώστε να λησμονήση την Πατρίδαν του.
   2. Εκείνος δε ο οποίος υπερηφανεύεται διότι είνε πολίτης ευδαίμονος πόλεως, μου φαίνεται ότι αγνοεί ποίον σεβασμόν πρέπει να απονέμη εις την Πατρίδαν του. Εγώ τουλάχιστον τέρπομαι να τιμώ και αυτό το όνομα της Πατρίδος μου
   Διότι όταν συγκρίνωμεν διαφόρους πόλεις μεταξύ των, πρέπει να εξετάζωμεν το μέγεθος, το κάλλος και την αφθονίαν των χρησίμων πραγμάτων. 
   Αλλ' όταν πρόκειται περί εκλογής, ουδείς θα προτιμήση αντί της Πατρίδος του άλλην πόλιν ως λαμπροτέραν, αλλά θα ηύχετο μεν να ήτο και η Πατρίς του ομοία με τας πλουσιωτέρας, προτιμά όμως αυτήν οιαδήποτε και άν είνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.