"Μετά από καιρό ο διάδοχος του Νικηφόρου, ο Ιωάννης Τσιμισκής, δια πολιτικούς λόγους συνήνεσε στον γάμο του όθωνος Β΄ μετά της Θεοφανούς, την οποίαν συνώδευσαν στην γερμανίαν πλήθος Ελλήνων επιστημόνων, τεχνικών, π.χ. υποδηματοποιοί, ράπται, χρυσοχόοι, οικοδόμοι, ζωγράφοι, νομικοί, ιατροί, κ.τ.λ., δηλαδή η τεχνολογία κι ο πολιτισμός της εποχής, οι οποίοι εγκατεστάθησαν στα ανάκτορα που έκτισε η Θεοφανώ (δημιουργός του ονομαζομένου γοτθικού ρυθμού, που είναι Βυζαντινός, περισσότερον μυτερός, δια να γλιστρούν τα χιόνια) και τους οποίους παρηκολούθουν και εδιδάσκοντο οι γερμανοί.
Εκ του γάμου Θεοφανούς και όθωνος Β΄, εγεννήθη ο όθων Γ΄, ο οποίος λόγω θανάτου του πατρός του ανήλθεν εις τον θρόνον εις ηλικίαν μόλις 3 ετών, με Αντιβασίλισσα την μητέρα του, που ουσιαστικώς εκυβέρνησε την γερμανίαν (972-983), την οποίαν εξεπολίτισεν, όπως παραδέχεται ο γερμανός ιστορικός Φ. Σλόσσερ.
Η Θεοφανώ, ωραιοτάτη και πολύ μορφωμένη, διαπαιδαγώγησε τον υιόν της όθωνα Γ΄ τόσον, ώστε απεκλήθη "θαύμα του κόσμου"(Mirabilia Mundi) και τον εμύησε εις τα μυστικά της Βυζαντινής Διπλωματίας ...".
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ, ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ, σελίς 76-77, "ΗΛΕΚΤΡΟΝ", 2003)
...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.