Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

... σκουπιδο-ιερείς ... σκουπιδο-θεού ...



ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ : Κορυφαίος ραβίνος προτρέπει τους ραβίνους να μην αναφέρουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης στις αρχές

   Ένας από τους πιο ονομαστούς θρησκευτικούς ηγέτες του Ιουδαϊσμού στην Αυστραλία, αγωνίζεται για να αποκρούσει το αίτημα για την παραίτησή του, αφότου προέτρεψε τους ραβίνους να μην αναφέρουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης στην αστυνομία. Ο Ραβίνος Yosef Feldman, Πρόεδρος της Συνόδου των Ραβίνων της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος έχει βάση τη Συναγωγή στο Νότιο Σίδνεϊ, έχει προκαλέσει οργή με μια σειρά από e-mail που έστειλε σε άλλους ραβίνους, που έλεγε ότι είναι στο δικό τους χέρι να αποφασίσουν αν ένας παιδόφιλος θα πρέπει να αναφερθεί στις αρμόδιες αρχές ή όχι.
   Ο ραβίνος είπε επίσης ότι, όπου είναι δυνατόν, οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έξω από το αυστραλιανό νομικό σύστημα.
   Οι ραβίνοι θα μπορούσαν αντί αυτού, να «απειλούν» το θύτη της παιδικής κακοποίησης, με τη δημοσιότητα των εγκλημάτων τους, ως εναλλακτική λύση για την αναφορά στις αρχές.
    «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί αμέσως μόλις κάποιο σοβαρό ‘loshon horo’ (κακή κουβέντα) ακουστεί για κάποιον, ακόμη και κακοποίηση παιδιών θα πρέπει να πηγαίνουμε αμέσως στις κοσμικές αρχές (sic)», έγραψε ο ραβίνος Feldman.
    "Κάποιος θα πρέπει να πάει σε έναν Rov (ραβίνο), ο οποίος θα πρέπει να εξετάσει κατ 'αρχάς το αληθές της καταγγελίας και εάν πιστεύει ότι είναι σοβαρό, να προειδοποιεί τον ένοχο κλπ. και να ενεργεί με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να τον τρομάξει, απειλώντας τον με δημοσιότητα, μέσω του Διαδικτύου, σε ολόκληρη τη (Ιουδαϊκή) κοινότητα.
    "Προσωπικά, πιστεύω ότι εάν εμείς, ως Ιουδαίοι ηγέτες δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτό και με άλλα θέματα που είναι ‘bifnim’ (εσωτερικά) δείχνουμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε ανίκανοι».
    Υποστήριξε επίσης ότι όποιος ανέφερε έναν παιδόφιλο στις αρχές, θα είναι υπεύθυνος, εάν ο παιδεραστής βιαστεί στη φυλακή!
    Τα σχόλια του ραβίνου Feldman δεν είναι τα πρώτα με τα οποία ένας θρησκευτικός ηγέτης έχει προκαλέσει σάλο στην Αυστραλία, για τη στάση του σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση.
   Το 2006, ο Σείχης Taj Din al-Hilali, με έδρα το Σύδνεϋ, (υπήρξε Μουφτής της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας) παρομοίασε τις γυναίκες που είναι ‘άσεμνα ντυμένες’ με «ακάλυπτο κρέας» και ισχυρίστηκε ότι ήταν δικό τους σφάλμα, εάν ένας κάποιος τις επιτεθεί.
    Τα σχόλια του ραβίνου έρχονται την στιγμή που η Καθολική Εκκλησία της Αυστραλίας αντιστέκεται στην έκκληση να τεθεί τέλος στην νομική ιερότητα της εξομολόγησης, με την οποία θα απαιτείται από τους ιερείς να αναφέρουν ομολογίες παιδικής κακοποίησης.
    Αλλά ο ραβίνος Feldman δεν δίστασε να κάνει αυτές τις δηλώσεις, όταν επικοινώνησε με την περασμένη εβδομάδα.
    Αντ 'αυτού επέμενε το θέμα ήταν μια «γκρίζα ζώνη» και ότι, όπως και για το θύμα, ο ραβίνος θα πρέπει να είναι προσεκτικός όσον αφορά την ευημερία και του θύτη.
«Αν υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, τότε πρέπει να τα εξετάσουμε μέσα από την ιουδαϊκή προοπτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα του επιτιθέμενου», είπε στην Australian Jewish News.
    Ο ραβίνος Feldman δεν ήταν σε θέση να κάνει σχόλια χθες (Σάββατο), γιατί το Σάββατο είναι το εβραϊκό Sabbath, η ημέρα ανάπαυσης, και δεν του επετράπη να κάνει καμία δουλειά.
    Τα σχόλια αυτά έχουν εξοργίσει την εβραϊκή κοινότητα, ενώ κάποιο στη ραβινική σύνοδο απαιτούν την παραίτησή του – αίτημα το οποίο ο ραβίνος Feldman έχει μέχρι στιγμής αποκρούσει.
  Η Οργάνωση των Ραβίνων της Αυστραλίας έχει επίσης χαρακτηρίσει τα σχόλια "μισητά" και έχει πει ότι ένας ραβίνος πρέπει "100 τοις εκατό" να πάει αμέσως στις αρμόδιες αρχές για θέματα παιδικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.
    Η Ραβινική Σύνοδος της Νέας Νότιας Ουαλίας – στην οποία ο Ραβίνος Feldman είναι πρόεδρός της - έχει επίσης, απορρίψει τις απόψεις του.
    Την περασμένη εβδομάδα η Σύνοδος ψήφισε πρόταση με την οποία καταδικάζει όλες τις μορφές παιδικής κακοποίησης και επιβεβαίωσε κάθε απαγόρευση αναφοράς για εγκλήματα στην αστυνομία, δεν ισχύει σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης.

   ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
   ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.