Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Διονυσίου Θρακός : ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Η ανάρτησις ταύτη αφιερούται
εις τον φίλον Κώσταν Ζ.

   Αρχαίος : Το βιβλίον εξέδωσεν, εν έτει 2003, η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ". 
   Το έργον του Διονυσίου συνοπτικώτατον εστί (ουχ' εν τω πολλώ το εύ, γαρ ...). 
   Παραθέτω το Σημείωμα του μεταφραστή

   "Η θεωρία περί γλώσσης στο Δυτικό κόσμο ξεκίνησε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα, στα πλαίσια των φιλοσοφικών αναζητήσεων των Ελλήνων και της έρευνας που διεξήγαγαν για τη φύση της γλώσσης και για την λειτουργία της. Ο Διονύσιος ο Θράξ (2ος αιών π.Χ.) μελέτησε όλες τις θεωρίες και τις απόψεις των προγενεστέρων του και συνέγραψε την "Τέχνη Γραμματική".  
   Αυτό είναι ένα πόνημα σημαντικό για την Ιστορία των Γλωσσών, για την Ιστορία της Ελλάδος, για την συμβολή των Ελλήνων στην διαμόρφωση γλωσσικής και εθνικής συνειδήσεως στους λαούς του Δυτικού κόσμου. 
   Για πάνω από 1.000 χρόνια η Γραμματική αυτή ήταν το μόνο έργο στο οποίο στηρίχθηκαν οι λαοί της Δύσεως για να οργανώσουν συστηματικά τις γλώσσες τους. 
   Δεν είναι τυχαίο ότι συγγράμματα ξένων μελετητών αναγνωρίζουν σήμερα χωρίς αμφιβολία ότι χάρις εις το έργο του Διονυσίου σχηματίσθηκαν οι Γραμματικές των γλωσσών αυτών  που θεωρούνται σήμερα "παγκόσμιες" και κυριαρχούν στους λαούς του κόσμου".  Νικόλαος Δημητριάδης      
   Αρχαίος : Παραθέτω, τέλος, και τους τίτλους των παραγράφων, πολλάκις 3-5 σειρών, προς διαμόρωσιν υφ' υμών γνώμης περί της αξίας του έργου : Περί Γραμματικής, Περί Αναγνώσεως, Περί Τόνου, Περί Στιγμής, Περί Ραψωδίας, Περί Στοιχείου, Περί Συλλαβής, Περί μακράς Συλλαβής, Περί βραχείας Συλλαβής, Περί κοινής Συλλαβής, Περί Λέξεως, Αρχή των Οκτώ Μερών του Λόγου-Περί ονόματος, Περί Ρήματος, Περί Συζυγίας, Περί Μετοχής, Περί Άρθρου, Περί Αντωνυμίας, Περί Προθέσεως, Περί Επιρρήματος, Περί Συνδέσμου.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.