Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Αποζημίωσιν δικαιούσθε και ένεκεν της ηθικής βλάβης εις τας κατασχέσεις ακινήτων υπό των σκουπιδο-τραπεζών !


"ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 12/1/2009
daneiakartes.zedo 12-8-2011
   ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ
   Αποζημίωση όχι μόνο για την υλική τους ζημιά δικαιούνται όσοι είδαν την περιουσία τους να βγαίνει «στο σφυρί» με παράνομες τραπεζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αλλά και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.Η Δικαιοσύνη δέχεται ότι ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου σε βάρος του οποίου παράνομα η τράπεζα επέσπευσε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά την αποκατάσταση της ζημιάς του και τη χρηματική ικανοποίηση για την προσβολή της προσωπικότητάς του, καθώς δοκίμασε στενοχώρια και ταλαιπωρία μέσα από τη διαδικασία κατάσχεσης του ακινήτου του.
Ακυρες διαδικασίες
   Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, η παράνομη κατάσχεση ακινήτου μπορεί να οφείλεται σε άκυρες διαδικασίες που ακολούθησε η τράπεζα, σε αοριστία της επιταγής προς πληρωμή με εσφαλμένο υπολογισμό του οφειλόμενου χρέους κ.λπ., κάτι που στην πράξη παρατηρείται συχνά, λόγω των διογκωμένων οφειλών με παράνομα ή υπερβολικά επιτόκια κ.λπ. Για να υπάρξει δε δικαίωμα αποζημίωσης, πρέπει η υπαίτια συμπεριφορά της τράπεζας να οφείλεται σε δόλο ή αμέλεια (ακόμα και ελαφρά) και να ήταν ικανή να επιφέρει με αντικειμενικά κριτήρια, το επιζήμιο αποτέλεσμα (273/08).
Αοριστίες
   Στη συγκεκριμένη υπόθεση, τράπεζα που είχε χορηγήσει δάνειο 18.000 ευρώ εξοφλητέο σε 58 δόσεις εγγράφοντας και υποθήκη σε ακίνητο του οφειλέτη, τρία χρόνια μετά τον δανεισμό εξέδωσε επιταγή προς πληρωμή με επιπλέον ποσό χρέους για τόκους κεφαλαίου, υπερημερίας κ.λπ. Μετά από ανακοπή που άσκησε ο οφειλέτης, η επιταγή προς πληρωμή ακυρώθηκε λόγω αοριστίας, αφού χρεώνονταν διάφορα ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.