Εκ του νέου και ωφελιμωτάτου βιβλίου, υπό τον τίτλον "Η ΧΥΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ", το οποίον συνέγραψεν και εξέδωσεν ο Ευάγγελος Σπανδάγος, αντιγράφω και το κάτωθι τμήμα (σελίς 35-36) :
Η Βρωματοχυμεία1 στην Αρχαία Ελλάδα :
Οι κυριότερες τροφές στην Αρχαία Ελλάδα
Οι αρχαίοι Έλληνες, ήδη από τον 80ο π.Χ. αιώνα είχαν μάθει να παίρνουν το γάλα από τα εξημερωμένα μαστοφόρα ζώα και να το χρησιμοποιούν για τη διατροφή τους, καθόσον αντιλήφθηκαν ότι το γάλα είναι μια πλήρης τροφή που περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για τη θρέψη του σώματος. Ο Όμηρος γράφει για δοχεία κατασκευασμένα, μέσα στα οποία άρμεγε ο Κύκλωπας Πολύφημος το γάλα, για τα τυροβόλια (δοχεία) με τυρί και για τις σκάφες με τον ορό του γάλάκτος.
Οι αρχαίοι Έλληνες χυμευτές παρατήρησαν το φαινόμενο της αυτόματης πήξεως την οποία υφίσταται το γάλα όταν παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία. Παρατήρησαν ότι με το φαινόμενο αυτό παράγεται μια στερεά ουσία που ονόμασαν "τυρόν", και ένα υποκίτρινο υγρό το οποίο αποχωριζόταν από τον "τυρό", που πήρε την ονομασία "ορός". Παρατήρησαν ακόμα ότι η στερεά ουσία η οποία παράγεται από την όξυνση του γάλακτος, έπρεπε να καταναλωθεί γρήγορα, διότι δεν ήταν προϊόν διατηρήσιμο. Σκέφθηκαν λοιπόν να αναζητήσουν μια ουσία, που αφενός να είναι θρεπτική και αφετέρου να αποχωρίζει την τυρίνη από τον ορό. Βρήκαν διάφορες φυτικές ουσίες. Αργότερα βελτίωσαν την παρασκευή του τυριού με την χρήση της "πυτίας"2, την οποία ανακάλυψαν, όταν παρατήρησαν πως το γάλα που έπιναν μικρά μηρυκαστικά ζώα έπηζε στο στομάχι τους. Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός κάνουν μνεία για το τυρί, το βούτυρο και διάφορα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και αναφέρουν μεθόδους βελτιώσεων των θρεπτικών συστατικών τους.
Εκτός από τις φυσικές τροφές (κρέατα, ψάρια, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κ.ά.) οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν και σύνθετα φαγητά, γλυκά με μέλι, γλυκά με κύριο συστατικό τον "γλυκύν οίνον" (μούστο), διάφορες πίτες γεμισμένες με τυρί, "μάζες" (κρίθινα ψωμιά), "άρτους" (σταρένια ψωμιά) και φαγητά με βάση τα αυγά. Παρασκεύαζαν ακόμα και τροφές από αποξηραμένα ψάρια, φρούτα και λαχανικά.
Το ελαιόλαδο
Ως επινοητής της εξαγωγής του ελαιολάδου από τους καρπούς των ελαιοδέντρων και της μελισσοκομίας θεωρείται ο Αρισταίος γιος του Απόλλωνος και της νύμφης Κυρήνης.Το ελαιόλαδο, από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτελούσε βασικό διατροφικό συντελεστή για τους αρχαίους Έλληνες.
Οι παραγωγοί ελαιών, οι ονομαζόμενοι "ελαιοφόροι", πειραματίζονταν συνεχώς για τη βελτίωση του ελαιολάδου που παρήγαγαν και για την παραγωγή διαφόρων χυμικών ενώσεων με βάση το ελαιόλαδο και τις ελιές.
1. Βρωματοχυμεία=Χυμεία Τροφίμων. Η λέξη "βρώμα" σημαίνει τροφή. (Αρχαίος : Έως και το 1970 οπωσδήποτε, αλλά και εις τους χρόνους ημών, βρώμα ελέγετο η πόρνη. Τούτο συνέβαινεν, επειδή η πόρνη ... ετρώγετο, ήτοι καταναλώνετο υπό πολλών ...).
2.Πυτία =Ένζυμο το οποίο βρίσκεται στο στομάχι των νεογνών των μηρυκαστικών, χρήσιμο για την πήξη του γάλακτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.