Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ιδρύετε ... "Ευφραντήριον" και ουχί ... "cafe" ... (Χαίρε ακάματε Έλληνα Ευάγγελε Σπανδάγε !) 5


    Εκ του νέου και ωφελιμωτάτου βιβλίου, υπό τον τίτλον "Η ΧΥΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ", το οποίον συνέγραψεν και εξέδωσεν ο Ευάγγελος Σπανδάγος, αντιγράφω και το κάτωθι τμήμα (σελίς 39) : 



   Η Βρωματοχυμεία1 στην Αρχαία Ελλάδα  :
Οι κυριότερες τροφές στην Αρχαία Ελλάδα
Το ελαιόλαδο
   Ως επινοητής της εξαγωγής του ελαιολάδου από τους καρπούς των ελαιοδέντρων και της μελισσοκομίας θεωρείται ο Αρισταίος γιος του Απόλλωνος και της νύμφης Κυρήνης.
   Το ελαιόλαδο, από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτελούσε βασικό διατροφικό συντελεστή για τους αρχαίους Έλληνες
   Οι παραγωγοί ελαιών, οι ονομαζόμενοι "ελαιοφόροι", πειραματίζονταν συνεχώς για τη βελτίωση του ελαιολάδου που παρήγαγαν και για την παραγωγή διαφόρων χυμικών ενώσεων με βάση το ελαιόλαδο και τις ελιές.
********************************************************************
  1. Βρωματοχυμεία=Χυμεία Τροφίμων. Η λέξη "βρώμα" σημαίνει τροφή. (Αρχαίος : Έως και το 1970 οπωσδήποτε, αλλά και εις τους χρόνους ημών, βρώμα ελέγετο η πόρνη. Τούτο συνέβαινεν, επειδή η πόρνη ... ετρώγετο, ήτοι καταναλώνετο υπό πολλών ...).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.