Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ώστε Χατζόπουλος=εβραίος ! Ο χατζόπουλος των εκδόσεων "ΚΑΚΤΟΣ" ... ελληναράς εστί ή ... εβραιαράς ; ...



Αριστερά: Το μνημείο των Ελλήνων Εβραίων Αξιωματικών & Οπλιτών πεσόντων στον Πόλεμο του 1940-1941 που εγκαινιάστηκε το 1998, στο εβραϊκό νεκροταφείο της Αθήνας. Δεξιά: Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εβραίων Βετεράνων κ. Ηλίας Χατζόπουλος, καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Εβραϊκής Ταξιαρχίας σε εκδήλωση στο Ισραήλ.
Αριστερά: Μνημόσυνο στο εβραϊκό νεκροταφείο Αθηνών, στην μνήμη των Ελληνοεβραίων πεσόντων με την συμμετοχή βετεράνων ξένων Κρατών. ∆εξιά: Το Εβραϊκό Σχολείο της Αθήνας, που περιλαμβάνει Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, ιδρύθηκε το 1960. 
   Πηγή : ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ

3 σχόλια:

  1. Ο Χατζόπουλος του "Κάκτος" μάλλον εκτύπωσε όλο το Thesaurus Linguae Grecae, διότι πουθενα δεν αναφέρει προέλευση των κειμένων. (Οι πιο σοβαροι εκδότες αναφέρουν, πχ απο τα στερεότυπα της Λειψίας.)
    Έτσι κι αλλοιως, σήμερα μπορει κανεις να βρει πανεύκολα άπαντα τα σωζόμενα αρχαία κείμενα, και να κάνει συγκρίσεις των κειμένων. Άρα, ουδεμία σημασία έχει η καταγωγη του συγκεκριμένου εκδότη.

    Υγ (για τους αναγνώστες σου): Μπορει να βρει και τα ...μη σωζόμενα, αλλ' αυτα δεν είναι για τους πολλους.
    Θα γίνω κουραστικος, αναφέροντας ακόμη μία φορα την προσωπικη μου εμπειρία: στη σημερινη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, σταματάω σ' ένα πληκτρολόγιο, με σελίδα που έλεγε (στ' Αγγλικα, μεταξυ των άλλων) "πληκτρολογήστε όποιον τίτλο θέλετε", και δίνω: "Prometheus Unbound" ("Προμηθευς Λυόμενος").

    Ως αποτέλεσμα, λούζομαι λευκη σελίδα κι ένα μεγαλοπρεπες "access denied" ("απαγορεύεται η πρόσβαση")!
    Εαν δεν το είχαν, το τερματικο απλως θ' απαντούσε "δεν το βρίσκω".

    (Για την ιστορία, αργότερα έμαθα ότι για να σ' αφήσουν να διαβάσεις τέτοια κείμενα, πρέπει να είσαι τουλάχιστον υποψήφιος διδάκτωρ, και να έχεις συστατικη επιστολη απο το Υπουργείο Πολιτισμου της χώρας σου... ΣΥΝ να σε περάσει απο προσωπικη συνέντευξη η Αρχαιολογικη Υπηρεσία της Αιγύπτου.
    Προφανως τέτοια κείμενα "καίνε", και οι Αιγύπτιοι λαμβάνουν τα μέτρα τους. Όπως πχ τα τελευταία λίγα χρόνια διεξάγουν ανασκαφες στην Αύαρι - ξέρεις την περίπτωση, πιστεύω- υπο τις κάννες των πολυβόλων!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πάλιν λανθάνεις !
    Η σκέψις του, ίνα εκδώση τα ... σωζώμενα δημοσίως βιβλία των αρχαίων Ελλήνων ουδόλως ... αθώα εστί !
    Ήτο ο κατάλληλος χρόνος, ώστε αφ'ενός να "σπρώξη" τον νεαρό εκδότη Γεωργιάδη εκτός των ... νέων μεταφράσεων (ο νεαρός εν πολλοίς εξέδιδεν και επώλει τα έργα του πατρός του), αφ'ετέρου να εμποδίση οιονδήποτε έτερον, από του να εισέλθη εις τας εκδόσεις των βιβλίων των αρχαίων Ελλήνων, μετά μεταφράσεων, όμως, όλως επικαιροποιημένων ...
    Τούτο σημαίνει, ότι ο διάλογος π.χ. του Πλάτωνος "Θεαίτητος" θα ήσκη εκωφαντικόν θόρυβον, ότε θα διεφημίζετο η αναφορά του Σωκράτους εις (εκ των κατοίκων των τότε Αθηνών) κλωνοποιημένους και εις κατοίκους του ... Γένους ...
    Αναλογίσου τι θα εγίνετο και ενθάδε και μεταξύ των βαρβάρων, εάν εξεδίδετο άπασα η σωζωμένη δημοπσίως Γραμματεία υπό το πρίσμα τούτο ...
    Εάν δεν αντελήφθης, τούτο ακριβώς πράττουν και δι'ό,σων αναφέρεις περί απαγορεύσεως προσβάσεως, αλλά και περί ανασκαφών τη συνοδεία ... πολυβόλων !
    Το οποίον ηγνόουν ...
    Εκ δευτέρου, ενδεικτικόν της καταγωγής του αποτελεί και το γεγονός της μανίας του εναντίον του ... Χριστιανισμού (είχον απλαιώτερον συζητήσει μετ' εκείνου) ...
    Εξ ού και η έκδοσις υπ'εκείνου και συγγράμματος του εβραιόσκυλου της βλακο-γοτθίας Καρλχάϊντζ Ντέσνερ υπό τον τίτλον ... "Η εγκληματική ιστορία του Χριστιανισμού" ...
    Τι υποθέτεις ;
    Θα εκδώση ποτέ και σύγγραμμα υπό τον τίτλον "Τα σκουπίδια οι εβραίοι και η ζωώδης και εγκληματική φύσις των" ; ...
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λεγάμενος να εκδώσει σύγγραμμα περι εβραϊκων εγκλημάτων, ...χλωμο!

    Αλλα μπαίνω εγω στον πειρασμο να ...γράψω μεταφράσεις! :-) Τον (και συνάδελφο) "Θεαίτητο", είπες; Απ' αυτον θ' αρχίσω!

    Μακάρι ο φίλτατος Ερμης Κερδώος να μου δώσει ένα μεγάλο χρηματικο ποσον, ώστε να μην έχω ανάγκη τον βιοπορισμο, και ν' ασχοληθω αποκλειστικα με πνευματικο έργο.
    Το Διαδίκτυο και τα μοντέρνα προγράμματα κειμενογραφίας θ' αναλάβουν τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.