Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ναι, αλλά, ... άνευ προσθήκης συστημάτων, πως τα σκυλο-πασόκια θα ... προσθηκώσουν ... συμπληρωματικήν μίζαν ; ...

Οι συνομιλίες για τα ΒΜP-3ΗEL - Δεν δέχεται η Ρωσία αλλαγή του περιεχομένου της διακρατικής
    Με την απόρριψη εκ μέρους της ρωσικής πλευράς οποιασδήποτε ιδέας αλλαγής του περιεχομένου της ελληνορωσικής διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των BMP-3HEL σε ότι αφορά την προσθήκη επιπλέον συστημάτων πέραν των προβλεπόμενων ΤΟΜΑ, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση μεταξύ των Ε.Βενιζέλου και Μ.Δημήτριεφ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.                                                                                                                                                         Από ελληνικής πλευράς διερευνήθηκε το ενδεχόμενο προσθήκης αριθμού αντιαεροπορικών συστημάτων SHORADS στη νυν διακρατική με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των ΤΟΜΑ, αλλά η ρωσική πλευρά ήταν απόλυτη: «Αυτή την συμφωνία έχουμε κάνει, αυτή πρέπει να σεβαστείτε. Αν θέλετε άλλα συστήματα αυτό αφορά μια νέα συμφωνία και όχι τη νυν».   Από ελληνικής πλευράς τονίστηκε ότι «Δεν μπορούμε να υπερβούμε σε καμία περίπτωση το 1,2 δις. ευρώ που προβλέπουν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ» και οι δύο πλευρές χώρισαν αφού προσδιόρισαν συγκεκριμένο πλαίσιο κινήσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της συμφωνίας.
   Τι σημαίνει ότι "δεν θα υπάρξει υπέρβαση των 1,2 δισ. ευρώ": Οι Ρώσοι θεωρούν ότι η απόφαση για τα 1,2 δισ. ευρώ αφορά τα ΤΟΜΑ και όχι τα πυρομαχικά τους, όπως έχει γίνει στην περίπτωση της σύμβασης των LEO2HEL. Επίσης ότι η εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή δεν περιλαμβάνεται στο ποσό των 1,2 δισ.. ευρώ. Είναι γεγονός ότι η μεν διακρατική αναφέρει τα 420 ΤΟΜΑ χωρίς να προσδιορίζει τιμή, ενώ το ΚΥΣΕΑ είχε εγκρίνει το 1,2 δισ. ευρώ χωρίς να αναφέρεται σε πυρομαχικά. Το ίδιο και η αρχική εντολή προμηθείας δεν αναφερόταν σε προμήθεια πυρομαχικών στο κονδύλιο των 1,28 δισ. που προέβλεπε.
   Τώρα η ρωσική πλευρά έχει να «στριμώξει» το 1,2 δισ. σε ένα πρόγραμμα το οποίο υπολόγιζε ότι θα έφτανε αρκετά υψηλότερα (από 1,7 μέχρι 2,2 δις. ανάλογα με τις ημέρες αγώνα των πυρομαχικών που θα αγοράζονταν. Π.χ. για είκοσι ημέρες αγώνα, το κόστος των πυρομαχικών θα ξεπερνούσε τα … 600 εκατ. ευρώ αφού το κάθε ΤΟΜΑ έπρεπε να έχει μία τεράστια ποσότητα πυρομαχικών).
   Δεν τέθηκε από ελληνικής πλευράς ούτε θέμα έλλειψης κονδυλίων, ούτε τέθηκαν άλλα ζητήματα, αφ’ότου έληξε το θέμα της αλλαγής του περιεχομένου της διακρατικής με την προσθήκη SHORADS και γενικά η συνάντηση κύλησε ομαλά αναφέρουν πηγές του υπουργείου, αλλά η ρωσική αντιπροσωπεία έφυγε «με σφιγμένα χείλη». Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς;
   Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.