''ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 851 ΔΙΣ
ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ
ΑΛΛΑ 320 ΔΙΣ''
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ
«Αυτό
το χρέος είναι καραμπινάτο επονείδιστο χρέος, δημιουργήθηκε από τη
συμπαιγνία της ντόπιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ με τις εποπτικές
αρχές της Ε.Ε. και το οικονομικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του
ευρωπαϊκού σκληρού πυρήνα».
Δεν
ήταν νόμιμο και πλέον δεν είναι ούτε διαχειρισιμο το χρέος της Ελλάδας,
με βάση το οποίο μπήκαμε στην περιπέτεια των Μνημονίων, τονίζει σε
συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Νότης Μαριάς,
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθηγητής Θεσμών
της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) του Πανεπιστημίου
Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου.
Εμείς,
χωρίς να είμαστε ειδικοί, κάνουμε μια απλή πρόσθεση και καταλήγουμε σε
δύο αριθμούς που μας στέλνουν κατ' ευθείαν στην πόρτα του ψυχιατρείου.* Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει πληρώσει για δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους 563 δισ. και άλλα 288 για εξόφληση τίτλων, δηλαδή αγγίζουμε το ιλιγγιώδες ποσόν των 851... και χρωστάμε άλλα 320 δισ.
* Το 2010, που μπήκαμε στο Μνημόνιο, το χρέος ήταν 330 δισ. και ύστερα από όλη αυτή τη «χλαπαταγή» των Μνημονίων, την «άλωση» της ζωής και της δουλειάς εκατομμυρίων Ελλήνων το 2014 χρωστάμε 320 δισ...
* Τι πιστεύετε εσείς, κ. Μαριά, είναι διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος;
- Η συγκυβέρνηση έχει αποτύχει στο θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Το χρέος τής Γενικής Κυβέρνησης το 2010 ήταν 330 δισ. ευρώ, το 2011 ήταν 355 δισ. ευρώ, το 2012, μετά το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο, μειώθηκε στα 303 δισ. ευρώ, το 2013 αυξήθηκε στα 321 δισ. ευρώ και το 2014 υπολογίζεται ότι θα είναι 320 δισ. ευρώ.
Ετσι, παρ' όλη την αφαίμαξη του ελληνικού λαού με μειώσεις και μέτρα πάνω από 50 δισ. ευρώ, αλλά και τη συνακόλουθη διάλυση της κοινωνίας και της οικονομίας, τελικά για το 2014 ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης τελικά δεν θα είναι διαχειρίσιμο, μια και θα ανέλθει στο 174,8% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το success story του κ. Σαμαρά.
* Πόσα έχουμε πληρώσει τα τελευταία χρόνια για την εξόφληση του χρέους;
- Από την Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού 2014 προκύπτει ότι κατά την περίοδο 1992-2013, τα τελευταία 21 χρόνια δηλαδή, οι δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους της Κεντρικής Διοίκησης ανέρχονται στο αστρονομικό ποσόν των 563 δισ. ευρώ!
Ναι, αυτό το ποσόν έχει πληρωθεί μέχρι στιγμής. Και στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνονται άλλα 288 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν για εξόφληση βραχυπρόθεσμων τίτλων.
Και παρά ταύτα το 2014 η χώρα θα συνεχίσει να βαρύνεται με δημόσιο χρέος 320 δισ. ευρώ.
* Εχετε υποστηρίξει ότι αυτό το χρέος είναι επονείδιστο και δεν είναι νόμιμο. Εξηγήστε γιατί;
- Μετά το Μνημόνιο η Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια έλαβε δανειακά κεφάλαια ύψους 214 δισ. ευρώ από ΔΝΤ, Ε.Ε. και κράτη της Ευρωζώνης. Τα κεφάλαια αυτά δεν έπεσαν βέβαια στην αγορά ούτε αξιοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της χώρας.
Αν είχε συμβεί αυτό τότε θα είχαμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ και η χώρα θα είχε απογειωθεί οικονομικά. Αντίθετα, όπως γνωρίζετε, έχουμε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανέργους.
* Πού πήγαν λοιπόν τα δανεικά;
- Πήγαν για να εξοφλήσουν παλαιότερα δάνεια με τα οποία είχε υπερχρεωθεί η Ελλάδα εν γνώσει των επίσημων αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε ο ίδιος ο τότε πρόεδρος του Eurogroup, ο περίφημος Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κέρδος» στις 9.10.2010, είχε ομολογήσει ότι γνώριζε το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και την επερχόμενη κρίση χρέους, αφού, όπως επισήμανε, συζητούσε το ζήτημα αυτό με τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ αλλά και την Επιτροπή.
Θα με ρωτήσετε, βέβαια, γιατί δεν ανέλαβε κάποια δράση, προκειμένου να περιοριστεί η υπερδανειοδότηση της Ελλάδας; Μα, όπως παραδέχθηκε στην ίδια συνέντευξη, δεν μπορούσε να πει δημόσια αυτά που γνώριζε γιατί, όπως δήλωσε, «η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα».
Δηλαδή οι εποπτικές αρχές της Ε.Ε. ήξεραν την υπερχρέωση της χώρας, γνώριζαν ότι με αυτά τα δάνεια κερδίζουν κυρίως οι Γαλλογερμανοί και επιθυμούν τώρα να θεωρηθεί αυτό το χρέος νόμιμο; Αυτό το χρέος είναι καραμπινάτο επονείδιστο χρέος, δημιουργήθηκε από τη συμπαιγνία της ντόπιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ με τις εποπτικές αρχές της Ε.Ε. και το οικονομικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του ευρωπαϊκού σκληρού πυρήνα, προκειμένου να πωλούν πάσης φύσεως εμπορεύματα, υπηρεσίες και υπερτιμολογημένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην Ελλάδα.
Δεν πήγαν λοιπόν τα δανειακά αυτά κεφάλαια για σκοπούς υπέρ του ελληνικού λαού και του έθνους. Ως εκ τούτου οφείλουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις του Πατριωτικού Δημοκρατικού Τόξου, όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, να διαγράψουν αυτό το χρέος ως επονείδιστο.
* Γιατί προτείνετε την εγγραφή στον προϋπολογισμό των γερμανικών αποζημιώσεων;
- Ο προϋπολογισμός 2014 σιωπά σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφού δεν συμπεριλαμβάνει τα ποσά τα οποία οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας, πρώτον για τις πολεμικές επανορθώσεις ύψους 108 δισεκατομμυρίων ευρώ πλέον τόκων και, δεύτερον, για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ πλέον τόκων, ήτοι εν συνόλω 162 δισεκατομμύρια ευρώ πλέον τόκων.
Για το λόγο αυτό, όπως και πέρσι έτσι και φέτος προτείναμε στην κυβέρνηση να εγγράψει το «αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελληνική Δημοκρατία» στις ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και κατ' επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό ληξιπρόθεσμο χρέος.
Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί σχετική εντολή από το υπουργείο Οικονομικών στις υπηρεσίες του να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την είσπραξη του εν λόγω ληξιπρόθεσμου γερμανικού χρέους. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα και στην τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=403198
ΔΥΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.