Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

... Σωτήριον όνομα Χωρίου ! ...


Στις κάλπες οι 56 κάτοικοι
 Αλλαγή ονομασίας σκέφτονται στο ισπανικό χωριό «Σκότωσε τους Εβραίους»




Ένα μικρό χωριό κοντά στο Μπούργος της Ισπανίας ονομάζεται Castrillo Matajudios (Καστρίγιο Σκότωσε τους Εβραίους), γεγονός που δεν ακούγεται και πολύ ωραία σε ντόπιους και επισκέπτες.

Οι 56 κάτοικοί του θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για αλλαγή ονομασίας στις 25 Μαΐου. Η νέα ονομασία που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά φυσικά το δεύτερο συνθετικό και η πρόταση που κατατίθεται είναι να ονομάζεται Mota Judios (ανάχωμα των εβραίων).


O δήμαρχος Λορένθο Ροντρίγκεθ εξήγησε ότι το χωριό ιδρύθηκε το 1035, όταν ομάδα εβραίων που είχε χάσει όλη της την περιουσία έσπευσε στην περιοχή.

Έμειναν μέχρι το 1492, όταν οι Καθολικοί Βασιλείς Φερδινάνδος και Ισαβέλα έδιωξαν από τη χώρα τους Αραβες και τους Εβραίους, στη διάρκεια της Reconquista (επανακατάκτηση). Μόνον όσοι ασπάστηκαν τον Καθολικισμό μπορούσαν πλέον να ζουν στη χώρα.

Κατά μία εκδοχή, όπως λέει ο δήμαρχος, οι εβραίοι που ασπάστηκαν τον Καθολικισμό, αποφάσισαν να ονομάσουν έτσι το χωριό, ώστε να αποδείξουν στο Στέμμα την αφοσίωσή τους.

Μάλιστα ο δήμαρχος επιθυμεί να λάβει τη σχετική άδεια ώστε να προχωρήσει σε ανασκαφές, ώστε να φέρει στην επιφάνεια την εβραϊκή ιστορία της περιοχής.

   Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.