Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Μην αυτοκτονήτε ! Μην φοβήσθε ! Μην σκέπτεσθε και μην φέρεσθε ως επιπόλαιοι παίδες ! Δεν θα αργήση η άφιξις της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ !

   Αντιγράφω, ώ Αναγνώστα, εκ της εφημερίδος "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", της 10ης Νοεμβρίου 2013 κ. Ι. (κ.ατόπιν Ι.ησού) :

Η τάβλα με τα ποντιακά πιροσκί

  Στους δρόμους της Κυψέλης η εικόνα ενός καλοβαλμένου άνδρα, να περπατά έχοντας κρεμασμένη από τον λαιμό του μία ξύλινη τάβλα γεμάτη φρεσκοψημένα πιροσκί προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών. Η φυσιογνωμία του παραπέμπει σε στέλεχος κάποιας εταιρείας παρά σε πλανόδιο μικροπωλητή. Δεν πέφτουμε έξω. Ο κ. Χρήστος Παπαζήσης υπήρξε μέχρι πριν από οκτώ μήνες πωλητής σε επιχείρηση με φωτοβολταϊκά. Απολύθηκε λόγω της κρίσης και τώρα προσπαθεί, πουλώντας πιροσκί, να καλύψει τα έξοδα της τετραμελούς οικογενείας του.
   "Η γυναίκα μου, που κατάγεται από τον Πόντο, είχε μία συνταγή της γιαγιάς της για να φτιάχνει πιροσκί", μου λέει.
   Όταν ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν δουλειά, τα πιροσκί ψήνονταν στον φούρνο μόνο σε γιορτές και άλλες ξεχωριστές περιπτώσεις. Σήμερα, όπως εξηγεί, η πώλησή τους αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων τους : "Ψάχναμε να βρούμε δουλειά, αλλά το μόνο που συναντούσαμε ήταν κλειστές πόρτες. Έπρεπε λοιπόν να σκεφτούμε κάποιον τρόπο για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Αρχίσαμε να φτιάχνουμε τα πιροσκί με τα δικά μας αγνά υλικά και να τα πουλάμε στο δρόμο και στα καταστήματα".
   Το ζευγάρι ξεκίνησε δειλά-δειλά προσφέροντας λίγα κομμάτια. Στην πορεία όμως διαπίστωσαν ότι το μερακλίδικο αυτό προϊόν είχε ζήτηση και έτσι η παραγωγή τους αυξήθηκε.
   "Η γυναίκα μου ανέλαβε το ψήσιμο και εγώ βγήκα στους δρόμους. Δόξα τω Θεώ, σήμερα μπορούμε και βγάζουμε κάποια χρήματα, που μας επιτρέπουν, να ζούμε με αξιοπρέπεια".-
 *************************************************
    Συνεχίζω εκ του ιδίου άρθρου, ώ Αναγνώστα, έτερον γεγονός :

Πτυχιούχος έγινε λαντζέρης

   Επόμενη στάση του οδοιπορικού η Κηφησιά και μοδάτο μπαρ, που προσφέρει φθηνά ποτά. Για πρώτη φορά στα 3,5 χρόνια λειτουργείας του ο ιδιοκτήτης του θα ακούσει από έναν Έλληνα, να λέει, ότι δεν έχει πρόβλημα, να δουλέψει ακόμα και στη λάντζα. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή βέβαια, όμως τέτοια πόστα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καταλαμβάνονταν αποκλειστικά από αλλοδαπούς.
   Ο 24χρονος ταλαντούχος οργανοποιός κ. Διονύσης Γκούμας, απόφοιτος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, έμεινε χωρίς δουλειά τα δύο τελευταία χρόνια. Έτσι αναγκάστηκε, ναζητήσει από τον υπεύθυνο της επιχείρησης, να δουλέψει σε οποιοδήποτε πόστο, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην. Σχεδόν κάθε βράδυ, λοιπόν, ο κ. Γκούμας εργάζεται στη λάντζα του μπαρ κάτω κάτω από τις οδηγίες του "Τζόνι", όπως αποκαλούν χαϊδευτικά τον Ινδό υπάλληλο, που είναι υπεύθυνος για το προσωπικό στην υπόγεια κουζίνα του μαγαζιού. Μάλιστα ο κ. Γκούμας παίρνει λιγότερα χρήματα, απ' όσα παίρνουν οι αλλοδαποί συνέδελφοί του. Και αυτό γιατί είναι άπειρος στο συγκεκριμένο πόστο. Ωστόσο, αυτό που τον απασχολεί είναι, να βγαίνει το νυχτοκάματο, να καλύπτονται τα έξοδα και να μπορεί, να αγοράζει και κάνα ξύλο, για να καλλιεργεί επιδέξια το μεράκι του, αυτό του οργανοποιού. "Πέσαμε σε δύσκολες γενικά συγκυρίες, όμως αισιοδοξώ", λέει και συνεχίζει : "Θέλω, να πιστεύω, ότι σύντομα θα είμαι σε θέση, να ασχοληθώ με το επάγγελμα του οργανοποιού σε μόνιμη βάση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.