Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

(Τα απόρρητα τηλεγραφήματα της Wikileaks για την Ελλάδα 2 :) Αι Γαμημέναι Πολιτείαι Αμερικής και η ... ελευθέρα ΕΛΛΑΣ ...

   Αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα της Wikileaks, που αφορούν την Ελλάδα φέρνει στο φως η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Τα συγκεκριμένα απόρρητα έγγραφα αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα της χώρας ενώ δείχνουν το παρασκήνιο που προηγήθηκε για κρίσιμα εθνικά θέματα.

Το 2007 τα πρώτα προβλήματα της κυβέρνησης Καραμανλή
   Από το 2007 «είδαν» οι αμερικανοί διπλωμάτες τα πρώτα προβλήματα της κυβέρνησης Καραμανλή, παρότι αρχικά ένιωθαν να αισθάνονται άνετα με τη ΝΔ στην εξουσία. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, μετά την επίσκεψή του στη χώρα αναφέρει ότι ο «συνήθως χαλαρός» Καραμανλής αισθάνεται έντονη πολιτική πίεση για το θέμα των Σκοπίων. Ωστόσο, το 2008 κι ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αναφέρει ότι «ο Καραμανλής έχει αποδειχτεί καλός καπετάνιος στα δύσκολα, αλλά ο μικρός χώρος που έχει να ελιχθεί περιορίζεται συνέχεια».
Ενόχληση για το άνοιγμα του Καραμανλή προς τη Ρωσία
   Η ενόχληση της αμερικανικής πλευράς για το άνοιγμα Καραμανλή στη Ρωσία διατυπώνεται σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου του 2008, με θέμα την ελληνορωσική συμφωνία στον αμυντικό τομέα. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα. Η ρητορεία (εξ’ όσων φαίνεται) δεν συνάδει με τις πράξεις» είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος, στο οποίο καταγράφεται η θετική στάση του Τύπου και της κοινής γνώμης για τις κινήσεις Καραμανλή σε σχέση με τη Ρωσία. Με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο τότε πρωθυπουργός θέλησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η χώρα μας αποτελεί ενεργειακό κόμβο.
   Παράλληλα, προσπαθεί να περάσει την εικόνα ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη θεωρεί την στάση της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ως ξεκάθαρα φιλαμερικανική. Το διπλωματικό έγγραφο επισημαίνει ότι τα «συγχαρητήρια» του κ. Καραμανλή προς τον Πούτιν για τη νίκη του στις εκλογές για τη Δούμα καθώς και η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream προβληματίζει την αμερικανική πλευρά
   «Ο Καραμανλής πιστεύει προφανώς ότι μπορεί να κρατήσει μία ισορροπία στις σχέσεις του με τη Ρωσία και τη Δύση. Ο κίνδυνος είναι καθώς έρχεται πιο κοντά στη Μόσχα στην ενέργεια, να βρεθεί η Αθήνα υπό πίεση για να συμμαχήσει με τους Ρώσους σε άλλα θέματα, όπως οι σχέσεις με το Ιράν» αναφέρεται στο έγγραφο.
«Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα για την Ελλάδα»
   Το θέμα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Σε τηλεγράφημα που φέρει ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 2008 αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στον πρέσβη ότι «η Ρωσία θέλει να γίνει ηγέτιδα δύναμη», ενώ παρά το γεγονός ότι «ο Πούτιν δεν είναι δάσκαλος Δημοκρατίας», ο τέως πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι οι αξίες της Ελλάδος δεν αλλάζουν».
   Τον Αύγουστο του 2008 , οι ΗΠΑ θορυβήθηκαν από την στάση της Ελλάδας στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Τηλεγράφημα της Ντέμπορα Μακάρθι, που θεωρείτο το υπ’ αριθμόν 2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, που χρονολογείται από τις 22 Αυγούστου του 2008, αναφέρει ότι ρώσοι ειδικοί αμυντικής βιομηχανίας πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσουν την αγορά θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ενώ η Βουλή έχει προγραμματίσει την επικύρωση της συμφωνίας για τον South Streem.   
   «Εργαζόμαστε για να ακυρώσουμε και τις δύο αυτές ενέργειες που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές, αλλά λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα από Έλληνες αξιωματούχους» αναφέρει η Μακάρθι.  
   newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.