Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Πως, οιοσδήποτε ... ιστορικός, διαστρέφει ακόμη και τας πηγάς της Ιστορίας !

   Μελετών εσχάτως, ώ Αναγνώστα, το βιβλίον "Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής, Στοιχεία για την ιστορία της κωμόπολης της Γενισέας και της επαρχίας της (kaza) κατά την Οθωμανική περίοδο, εκδόσεις Σπανίδη, Ξάνθη 2010", ευρέθην προ της κάτωθι καταστάσεως :
   Προ της μελέτης του βιβλίου, "ξεφυλλίζων" τούτο, έφθασα και εις το όπισθεν εξώφυλλον, το οποίον, εν μέσω ωραιοτάτου σχεδίου της αγροτικής ζωής, περιέχει και τμήμα εκ των εντυπώσεων παλαιού περιηγητού της περιοχής, ήτοι Πηγής της Ιστορίας της εποχής εκείνης, το οποίον αντιγράφω εξ ολοκλήρου.
   Α. "Η πόλη βρίσκεται σ' επίπεδη, βαλτώδη πεδιάδα, εκτεθειμένη συχνά σε πλημμύρες. Έχει 600 με 700 σπίτια κι οι κάτοικοί της είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος Τούρκοι και Τσιγγάνοι. Υπάρχει κι ένας αριθμός οικογενειών Ελλήνων.
   Έλληνες και Τσιγγάνοι, όλοι τους πάμφτωχοι και σχεδόν υπό καθεστώς δουλείας, είναι οι καλλιεργητές του καπνού, που καλλιεργούν εδώ τα καλύτερα καπνά της Τουρκίας, των οποίων η εκμετάλλευση κι η πώληση αποδίδει ετησίως πάνω από δυόμιση εκατομμύρια οκάδες (3.210.000κιλά). Υπολογίζοντας την τιμή της οκάς προς τέσσερα φράγκα, αντιστοιχείσ' ένα σύνολο δέκα εκατομμυρίων φράγκων. Η τουρκική κυβέρνηση δεν παρακρατεί παρά ένα φράγκο στην οκά, λαμβάνοντας ετησίως συνολικό φόρο δυόμιση εκατομμυρίων, ποσό μηδαμινό επί των καπνών της Γενισέας".
   Ότε ήρχισα την μελέτην του βιβλίου, όμως, ήδη εις την δευτέραν σελίδαν της Εισαγωγής (σελ. 12) εδιάβασα, ενοχληθείς τα μάλα, την κάτωθι παράγραφον.
   Β. "Παράλληλα με τις προηγούμενες, στον εν λόγω χώρο υπάρχει κι η ευάριθμη τάξη των μουσουλμάνων γαιοκτημόνων που διήγαν βίο παραδοσιακόν και πολυτελή αλλά σαφώς συντηρητικό και περιορισμένο. Η μάζα, ωστόσο, του μουσουλμανικού πληθυσμού βρισκόταν περίπου στην ίδια οικονομική κατάσταση με την αντίστοιχη μάζα του χριστιανικού πληθυσμού, πλεονεκτώντας μόνο κατά το ό,τι είχε σαφή ανωτερότητα λόγω της θέσης της στην οθωμανική νομική και κοινωνικοπολιτική δομή και συνακόλουθα δεν υπέκειτο σε μια δέσμη φόρων που επιβάλλονταν μόνο στους μη μουσουλμάνους". 
**********************************************
   Σύγκρινον, ώ Αναγνώστα, τα δύο κείμενα και είτα αναλογίσου : 
1) Εφ' όσον, συμφώνως προς την Πηγήν, οι τσιγγάνοι απετέλουν σημαντικόν τμήμα των 600 έως 700 κατοικιών της Γενισέας, ήτοι οπωσδήποτε 150-170 οικογένειαι, και οι Χριστιανοί "ένας αριθμός οικογενειών", ήτοι 20-30 οικογένειαι, οι, δε, μουσουλμάνοι γαιοκτήμονες ήσαν, συμφώνως προς τον ... ιστορικόν μας, ... ευάριθμοι, ήτοι 30-50, τότε  που ανεκάλυψεν ο ... εν λόγω ιστορικός της εποχής ημών την ... μάζαν των μουσουλμάνων ; ... Αι λοιπαί 350 οικογένειαι, ... νοικοκυραίων και αφεντικών επί των κλήρων των ή ιδιοκτήται εμπορικών καταστημάτων ή "διοικητική εξουσία", μουσουλμάνων και τούρκων, απετέλουν ... μάζαν ; ... Που ανεκάλυψεν, ομοίως, την ... μάζαν των Χριστιανών, ότε, συμφώνως προς την Πηγήν, οι Χριστιανοί ήσαν "ένας αριθμός οικογενειών", ήτοι το πολύ 20-30 οικογένειαι ; ...  Συνιστούν μάζαν 20-30 οικογένειαι ; ... Ουχί ! Μετά βεβαιότητος ! Αλλά πως θα σταθή το επόμενον "παραμύθι της χαλιμάς", άνευ της καταστροφής ταύτης του ιστορικού γεγονότος ; ...
2) Αναφέρει ο παλαιός Περιηγητής, ήτοι η Πηγή της Ιστορίας, ότι "Έλληνες και Τσιγγάνοι, όλοι τους πάμφτωχοι και σχεδόν υπό καθεστώς δουλείας, είναι οι καλλιεργητές καπνού" ! Ουδαμού αναφέρει η Πηγή περί ... πάμφτωχων ... μουσουλμάνων ! Τούτο το ιστορικόν γεγονός, όμως, ουδόλως εμποδίζει τον ... ιστορικόν της εποχής ημών, όπως, άνευ δισταγμού τινός, ... διορθώση την Αλήθειαν ... Ουδαμού αναφέρει η Πηγή, ότι ήσαν ... καλλιερηταί, ήτοι εργάται, καπνού και ... μουσουλμάνοι εκ των 250 περίπου οικογενειών μη ιδιοκτητών καταστήματος και μη "διοικητικού υπαλλήλου" ... Τούτο, όμως, ουδόλως εμποδίζει τον ... ιστορικόν της εποχής ημών, όπως διορθώση την Αλήθειαν, ώστε να ... εξαχθή το ορθόν συμπέρασμα ... "Εσύ Χριστό κι' εγώ αλλάχ, όμως κι' οι δυό μας άχ και βάχ" ... "Τας Πηγάς θα ... προσκυνώμεν τώρα" και το "σχεδόν υπό καθεστώς δουλείας" ; ... Περί τας 200 οικογενείας τσιγγάνων και Ελλήνων, ήτοι περί τους 1.000 εργάτας καπνού, εκαλλιέργουν τα τσφλίκια των γαιοκτημόνων και τους κλήρους των 250 περίπου κληρούχων μουσουλμάνων και τούρκων, των λοιπών μουσουλμάνων και τούρκων αποτελούντων την εμπορικήν τάξιν και την "διοικητικήν τάξιν"
   Ποία η ανάγκη καταστροφής της Α-ληθείας ταύτης ; ...
   Γελοιότης ... μαρξισμού, προοδευτισμού, δημοκρατισμού, σοσιαλισμού, κλπ ; 
   Υποκρυπτόμενος ... νεο-οθωμανισμός ; ...
   Υποκρυπτόμενος ... νεο-εβραϊσμός ; ...
   Συγγραφικός ... οίστρος ; ... 
   Ανθρώπινος ... αλαζονεία ; ...
   Ο ... ιστορικός γνωρίζει ...

   Επιμύθιον : Το κείμενον τούτο αφιερούται εις εκείνους, οίτινες υποθέτουν, ότι η ... Α-λήθεια ... διαδίδεται ευκόλως εις την εποχήν ημών ...
   Υ.Γ.1 Ουδεμίαν ... έκπληξιν προκαλεί εις εμέ το εκδιδόμενον εν Θράκη πλήθος βιβλίων, μετά θέματος αφορώντος την εποχήν της ... οθωμανικής κατακτήσεως της περιοχής ... (Μόνον ο εν λόγω ... ιστορικός εξέδωσεν και έτερα 3 βιβλία υπό τον τίτλον "Σκέψεις για την εφαρμογή των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων-Η περίπτωση της Θράκης", "Μια υπόθεση στο ιεροδικείο της Ξάνθης-Η εκκαθάριση των χρεών του υφασματέμπορου Στάθη Χασιρτζόγλου" και "Ο Οθωμανικός προϋπολογισμός του 1304/1888") ...
   Εν αντιθέσει προς την ... έλλειψιν εκδόσεως βιβλίων περί της αρχαίας Ιστορίας της περιοχής της Θράκης, Ιστορίας ενδόξου και πλήρους αξίων θαυμασμού Ανθρώπων και των έργων των  ! ...    
   Υ.Γ.2 Συμβαίνωσιν και αλλούθε τοιαύτα ... θαύματα ; ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.