Ίδρυση Ελληνικής Ακτοφυλακής
Το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής παρουσίασε χθες για δεύτερη ανάγνωση στο υπουργικό συμβούλιο, o αρμόδιος υπουργός Χρήστος Παπουτσής. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με επίσημη διεθνή ονομασία Hellenic Coast Guard, θα αποτελεί ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικά οργανωμένο και εξοπλισμένο που θα υπάγεται αποκλειστικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η θέση του Επιτελάρχη, ως γενικού συντονιστή όλων των Κλάδων, αντικαθιστώντας την θέση του β΄ Υπαρχηγού, προκειμένου να επιτευχθεί πληρέστερος συντονισμός όλων των Υπηρεσιών, ως κάθετη μορφή διοίκησης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προβλέπεται η λειτουργία στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής τόσο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) όσο και του Κέντρου Επιχειρήσεων (Κ.ΕΠΙΧ.), τα οποία υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και υποστηρίζονται διοικητικά και λειτουργικά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Κλάδους.
Η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) από τη κυβέρνηση Παπανδρέου έδωσε τη χαριστική βολή στο Λιμενικό Σώμα, που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από ελλιπή χρηματοδότηση και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές σε σχέση με τις πολύπλευρες αποστολές που καλείται να εκτελέσει αφού, ως γνωστόν, η Ελλάδα, χώρα ναυτική με γεωστρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, διαθέτει 16.000km ακτογραμμής, που αντιστοιχεί στο 25% της Ευρώπης. Ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης είναι ότι το σύνολο των εναέριων μέσων του ΛΣ βρίσκεται καθηλωμένο ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των περιπολικών και ναυαγωσωστικών σκαφών που παραμένει ακινητοποιημένος λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και καυσίμων.
Πρόταση του γράφοντος είναι να διατηρηθεί μόνο η (εύηχη) ονομασία Ελληνική Ακτοφυλακή, σηματοδοτώντας έτσι την ανασύσταση ενός κρίσιμου Σώματος για την εθνική ασφάλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.