Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εάν, όμως, εμηδενίζωντο αι υποχρεώσεις της Ελλάδος, δια του συμψηφισμού των προς τας απαιτήσεις της Ελλάδος εκ της βλακο-γερμανίας, της σκουπιδο-βρετανίας, κλπ, τότε η ΜΝΑΣ θα ήτο το εργαλείον αναπτύξεως και ευημερίας της Ελλάδος ! Υπό ηγεσίαν, βεβαίως, Έλληνος και ουχί σκουπιδο-κρυπτο-εβραίου ...

Εξαγωγείς Β. Ελλάδος: Kαταστροφή η τυχόν επιστροφή στη δραχμή
Πηγή: Express.gr  22/12/10-17:28
    Μέχρι και οκταπλάσια κεφάλαια θα μπορούσε να μοχλεύσει στην ελληνική αγορά το υπό σύσταση Ταμείο Εξωστρέφειας, αν αντί να χορηγεί δάνεια, όπως προβλέπεται, έδινε εγγυήσεις σε διάφορες μορφές.
    Την πεποίθηση/πρόταση αυτή κατέθεσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς και ο β' αντιπρόεδρος, Κυριάκος Λουφάκης.

    Τα ταμεία Εξωστρέφειας και Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (πρώην ΤΕΜΠΜΕ), υπενθύμισαν, προβλέπεται να διαχειριστούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ (σ.σ. 70 εκατ. το πρώτο και 460 το δεύτερο), τα οποία αναμένεται να διπλασιαστούν, στο 1 δισ., με τη συμμετοχή τραπεζών. Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά, αν έφταναν στην αγορά όχι ως δάνεια, αλλά ως εγγυοδοτήσεις.

    Ο ΣΕΒΕ προτείνει ακόμη να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να πηγαίνουν απευθείας -κι όχι μέσω τραπεζών- στο Ταμείο Εξωστρέφειας (σ.σ. εκτιμάται ότι η σύστασή του θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο 2011), υποβάλλοντας συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα αξιολογείται από ενδιάμεσο φορέα (όχι τράπεζα).

 
    Καταστροφική τυχόν επιστροφή στη δραχμή

    Καταστροφική για την Ελλάδα θα ήταν τυχόν επιστροφή στη δραχμή, σύμφωνα με τον κ.Λακασά. Μια τέτοια οπισθοχώρηση δεν θα είχε για τη χώρα τα οφέλη που έχει, π.χ., για τη Βουλγαρία η ύπαρξη εθνικού νομίσματος (σ.σ. η Βουλγαρία, χάρη στην ανταγωνιστικότητα που συνεπάγεται η χαμηλή ισοτιμία του λεβ έναντι του ευρώ, είδε τις εξαγωγές της να αυξάνονται 33% στο 9μηνο).

    Αν η Ελλάδα γύριζε στη δραχμή, εξήγησε, η ζημία θα ήταν τέτοια, που «το όφελος θα έμοιαζε με σταγόνα στον ωκεανό». Κι αυτό γιατί, οι υποχρεώσεις της θα παρέμεναν εκφρασμένες σε ευρώ, αλλά τα έσοδά της θα "μετατρέπονταν" σε δραχμές.
   
    Αυστηροί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ίσον μικρότερο έλλειμμα …

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση στον έλεγχο της ποιότητας των ξένων προϊόντων που μπαίνουν στην ελληνική αγορά, ώστε τα «μη συμμορφούμενα» -όπως τα χαρακτήρισε- εισαγόμενα, να μην κερδίζουν έδαφος, π.χ. λόγω τιμής, σε σχέση με τα «συμμορφούμενα» ελληνικά.
    Αν γινόταν αυτό, είπε, το έλλειμμα του ελληνικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσε να έχει μειωθεί στο δεκάμηνο 5% κι όχι 2,8%, όπως συνέβη.
    Αναφερόμενος, εξάλλου, στον κυβερνητικό στόχο για αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% μέχρι το 2014 (6,4% σήμερα), επανέλαβε την άποψή του ότι είναι «δύσκολος αλλά εφικτός».

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.