Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Φουκαρά νεοέλληνα, ... συνταξιούχε, μισθωτέ και επαγγελματία φτωχο-φτωχέ ! Εσύ ... Περαιώσου, ώστε οι Πλουτοκράται να αυξάνουν τον Πλούτον των ...

Επενδύσεις 6,5 δισ. δολ. για αγορά 262 πλοίων


Στα 6,5 δισ. δολάρια ανήλθαν από την αρχή του χρόνου οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών για την αγορά πλοίων που όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αllied Shipbroking το 2010 απορρόφησαν το 23% των πλοίων ξηρού φορτίου, το 18% των τάνκερ και το 34% των πλοίων κοντέινερ που άλλαξαν χέρια στην αγορά παγκοσμίως. Μετά την απόσταση που κράτησαν από τις επενδύσεις σε πλοία το 2009, το 2010 επανήλθαν δριμύτεροι και επανέκτησαν την πρώτη θέση στις διεθνείς αγοραπωλησίες.
 
Από τον Ιανουάριο έως τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου οι Έλληνες απέκτησαν ένα νέο στόλο από 262 πλοία. Οι επενδύσεις τους κατευθύνθηκαν στα πλοία ξηρού φορτίου με την αγορά 137 νέων μονάδων, στα τάνκερ με την αγορά 67 μονάδων και στα κοντέινερ με την απόκτηση 55 πλοίων.

Στόλος


Στα φορτηγά επένδυσαν 3,1 δισ. δολάρια, στα τάνκερ περίπου 2,2 δισ. δολάρια και στα κοντέινερ ποσό της τάξεως του 1,1 δισ. δολαρίων. Οι ανταγωνιστές τους, Κινέζοι, επένδυσαν συνολικά φέτος, σύμφωνα πάντα με την Allied Shipbroking, 2,6 δισ. δολάρια για την αγορά 201 πλοίων. Οι κινεζικές εταιρείες, όπως και οι ελληνικές, τοποθέτησαν τα περισσότερα κεφάλαιά τους στο ξηρό φορτίο αγοράζοντας 122 bulk carrier συνολικής αξίας 2,2 δισ. δολαρίων. Δηλαδή φαίνεται καθαρά ότι οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν ισχύ στην αγορά του ξηρού φορτίου και το 2010 «κόντραραν» τους Έλληνες τουλάχιστον όσο αφορά τον αριθμό των πλοίων που απέκτησαν. Αντίθετα έμειναν μακριά από τα τάνκερ με μόλις 18 αγορές συνολικής αξίας 250 εκατ. δολαρίων, ενώ στα κοντέινερ επένδυσαν 143 εκατ. δολάρια, προκειμένου να προσθέσουν στους στόλους τους 24 ακόμα πλοία.

Αγορά


Διεθνώς, φέτος στη ναυτιλία επενδύθηκαν κεφάλαια της τάξεως των 23,3 δισ. δολαρίων, ενώ το 2009 είχαν επενδυθεί 15,6 δισ. δολάρια. Συνολικά άλλαξαν χέρια 1.144 πλοία από τα οποία 602 ξηρού φορτίου, 373 τάνκερ και 164 πλοία μεταφοράς κοντέινερ.

Στα ξηρού φορτίου η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία τοποθέτησε κεφάλαια ύψους 10,5 δισ. δολαρίων, στα τάνκερ 8,5 δισ. δολαρίων και στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ κεφάλαια της τάξεως των 2,5 δισ. δολαρίων με το 1,1 δισ. να αφορά τις επιχειρηματικές κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών που έσπευσαν να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών και τις προοπτικές της αγοράς τους.

Πόσα ξόδεψαν και για τι είδους πλοία


Οι επενδύσεις κατευθύνθηκαν στα πλοία ξηρού φορτίου με την αγορά 137 νέων μονάδων, στα τάνκερ με την αγορά 67 μονάδων και στα κοντέινερ με την απόκτηση 55 πλοίων. Στα φορτηγά οι Ελληνες εφοπλιστές επένδυσαν 3,1 δισ. δολάρια, στα τάνκερ περίπου 2,2 δισ. δολάρια και στα κοντέινερ ποσό της τάξεως του 1,1 δισ. δολ.
Πηγή : pingy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.