Συστήνω, ώ Αναγνώστα, την μελέτην του ως άνω βιβλίου, το οποίον προσφάτως εξέδωσεν ο αγωνιστής Εκδότης βιβλίων και Μαθηματικός Ευάγγελος Σπανδάγος.
Παραθέτω, δε, μικρό απόσπασμα εκ του βιβλίου :
"Στις 26 Νοεμβρίου 1973 η ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού "Τime" δημοσίευσε το επόμενο άρθρο :
Παραθέτω, δε, μικρό απόσπασμα εκ του βιβλίου :
"Στις 26 Νοεμβρίου 1973 η ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού "Τime" δημοσίευσε το επόμενο άρθρο :
"Το όπλο του Αρχιμήδους
Για το μεγάλο Έλληνα επιστήμονα Αρχιμήδη η μελέτη των μαθηματικών και της αριθμητικής σήμαινε κάτι πολύ περισσότερο από καθαρή θεωρητική μελέτη. Οι εξαιρετικές εφαρμογές των νόμων που επεξεργάσθηκε, οδήγησαν σε κατ' εξοχήν πρακτικές εφευρέσεις, από τις επινοήσεις με τη χρησιμοποίηση του μοχλού μέχρι το μεγαλοφυές τηλεβόλο ατμού. Ίσως η πιο σημαντική του συμβολή στη δημιουργία όπλων υπήρξε, σύμφωνα με τον Λουκιανό, τον Πλούταρχο και άλλους αρχαίους συγγραφείς ένα σύνολο καυστικών κατόπτρων τα οποία συγκέντρωναν τις ακτίνες του Ήλιου για την πυρπόληση των Ρωμαϊκών πλοίων που πολιορκούσαν τη γενέτειρά του γύρω στο 214 π.χ. Το πως ακριβώς ο Αρχιμήδης έκανε αυτή την εκπληκτική χρήση των ηλιακών ακτίνων υπήρξε για πολύ καιρό θέμα έντονων διαφωνιών μεταξύ ειδικών. Είναι δε γεγονός ότι πολλοί ιστορικοί έχουν απορρίψει την ιστορία των "καυστικών κατόπτρων" ως φανταστική.
Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά, επιμένει ο μηχανικός κύριος Ιωάννης Σακάς, 48 ετών, πρώην υπάλληλος της Δημοσίας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού και ειδικός στην Ηλιακή ενέργεια. Παρακινούμενος από τον ιστορικό Ευάγγελο Σταμάτη, ο οποίος είναι αυθεντία στα έργα του Αρχιμήδους, ο Σακάς βάλθηκε να αποδείξει ότι μπορούσε πραγματικά ο Αρχιμήδης να έχει προκαλέσει την ανάφλεξη των πλοίων του Ρωμαϊκού στόλου. Στην αρχή ο κ. Σακάς σκέφθηκε πως πιθανόν ο Αρχιμήδης να είχε χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο κυρτό κάτοπτρο, με το οποίο συγκέντρωσε τις ηλιακές ακτίνες στις εχθρικές γαλέρες. Πράγματι, από τον 6ο ήδη αιώνα ο μαθηματικός και αρχιτέκτων Ανθέμιος ο Τραλλιανός είχε διατυπώσει την άποψη ότι ο Αρχιμήδης είχε χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο εξαγωνικό κάτοπτρο. Ο κ. Σακάς όμως
εύστοχα έκρινε ότι η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου κατόπτρου ήταν αδύνατη από την τεχνολογία των ημερών του Αρχιμήδους. Εκτός αυτού, λέει, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι Ρωμαίοι δεν ήσαν τόσο τυφλοί ώστε να μένουν ανόητα αδρανείς τη στιγμή που ένας τεράστιος καθρέφτης ήταν τοποθετημένος στα τείχη της πολιορκημένης πόλεως.
Είναι φανερό ότι ο Αρχιμήδης διάλεξε μια πιο πρακτική εναλλακτική λύση. Γνωρίζοντας τους βασικούς νόμους της Οπτικής, είχε φτάσει στο συμπέρασμα ότι μπορούσε να προκαλέσει το αποτέλεσμα ενός μεγάλου κατόπτρου χρησιμοποιώντας εκατοντάδες μικρότερα. Επειδή οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα μιας μαζικής παραγωγής γυάλινων κατόπτρων, ο κ. Σακάς αποφάνθηκε πως το κάτοπτρο του θρύλου ήταν ίσως μια πάρα πολύ καλά γυαλισμένη μεταλλική επιφάνεια σαν τις ασπίδες των Συρακουσίων στρατιωτών. Ο Αρχιμήδης ήταν σε θέση να παρατάξει τους άνδρες πάνω στα τείχη και να στγκεντρώσει τις ακτίνες του Ήλιου πάνω στα Ρωμαϊκά πλοία, έτσι ώστε οι Ρωμαίοι να μην καταλάβουν ποτέ τι ήταν αυτό που έκαψε τα πλοία τους.
Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του ο κ. Σακάς παράγγειλε και του έφτιαξαν μερικές δωδεκάδες επίπεδες επιφάνειες τις οποίες κάλυψε με ένα λεπτό φύλλο χαλκού καλά γυαλισμένου. Κάθε επιφάνεια είχε 5 πόδια μήκος και 3 πλάτος, αρκετά μικρό δηλαδή ώστε να μπορεί να το σηκώσει ένας άνθρωπος. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προμήθευσε τους άνδρες, τον τόπο και τον στόχο : Μια ξύλινη βάρκα με ένα ομοίωμα ρωμαϊκής γαλέρας από κόντρα πλακέ αλειμμένο με πίσσα και προσκολλημένο στην πλευρά της βάρκας. Αφού όλα ήταν έτοιμα, το πείραμα του κ. Σακά με τα "καυστικά κάτοπτρα" έλαβε χώρα στις αρχές του τρέχοντος μήνα, στη ναυτική βάση του Σκαραμαγκά, έξω από την Αθήνα. Αφού παρέταξε εβδομήντα ναύτες στην παραλία που καθένας τους κρατούσε από ένα κάτοπτρο, ο κ. Σακάς τους καθοδήγησε πως θα "ρίξουν" το φως του Ήλιου πάνω στη βάρκα η οποία βρισκόταν 160 πόδια μακριά από την ακτή. Στην αρχή πολλοί από τους άνδρες δυσκολεύθηκαν να "εστιάσουν" τα κάτοπτρά τους. Όταν τέλος συντόνισαν τις προσπάθειές τους, η βάρκα άρχισε μέσα σε δύο ή τρία δευτερόλεπτα να βγάζει καπνό. Γρήγορα περιτυλίχθηκε από τις φλόγες. Είναι δυνατόν οι άνδρες του Αρχιμήδους να έχουν ενεργήσει κατά τον ίδιο τρόπο : "Χωρίς αμφιβολία" λέει ο κ. Σακάς. "Οι άνδρες των Συρακουσών ήταν όρθιοι πάνω στις επάλξεις του ψηλού τείχους και όχι στην παραλία, στο επίπεδο της θάλασσας", και προσθέτει, "οι άνδρες του Αρχιμήδους εργάσθηκαν κάτω από μια πολύ καλύτερη οπτική γωνία παρά εμείς". (Σελίδαι 178-182)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.