Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ώστε, το ... Διαδίκτυον (=Internet) αποτελεί ... ΕΡΓΑΛΕΙΟΝ "εθνικής" ΑΜΥΝΗΣ των γαμημένων πολιτειών Αμερικής ! 1

   Αντιγράφω, ώ Αναγνώστα, εκ του βιβλίου "ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ", του Βαγγέλη Χ. Γκιμπερίτη, εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη, έκδοσις 4η, 1999, σελίδαι 23 έως 25 :
   1. Εισαγωγή στο Internet. 
   Ιστορικό
   Το Internet, όπως γνωρίζουμε, έχει αρκετά μεγάλη ιστορία και βασικά, έχουν διαφοροποιηθεί οι λόγοι και οι σκοποί ύπαρξης του.
   Το Internet ξεκίνησε σαν ιδέα και πρόταση το 1969, από το Τμήμα Εθνικής Άμυνας των ηπα, με θέμα τις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες σε περίπτωση πολέμου.
   Έχοντας σαν μοναδικό τηλεπικοινωνιακό μέσο το τότε τηλεφωνικό σύστημα, αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της εξάρτησης του δικτύου από τους κατά τόπους σταθμούς και βάσεις. Δηλαδή, αν σε περίπτωση επίθεσης καταστρεφόταν ένας σταθμός, όλο το υπόλοιπο σύστημα θα καθίστατο ανενεργό. Έπρεπε, λοιπόν, να σχεδιασθεί ένα δίκτυο που θα επαναδρομολογούσε την ψηφιακή επικοινωνία αν νέκρωνε ένα σημείο. Έτσι, σχεδιάστηκε η θεωρία του "ιστού", που αρχικά ονομάστηκε "catenet" και η χρήση δυναμικών πρωτοκόλλων δρομολόγησης που θα επανέφεραν την ροή της κίνησης μέσα στο υποτιθέμενο δίκτυο. Η DARPA (The Defence Advanced Research Projects Agency) ξεκίνησε αμέσως το πρόγραμμα.
   Αντικείμενο έρευνας, πλέον, ακαδημαϊκών και στρατιωτικών ερευνητών, το πρόγραμμα πήρε περισσότερο από μια δεκαετία για να βγει από την αφάνεια και την αδράνεια, καθώς δραματικά γεγονότα αφενός συντάραξαν το αμερικανικό έθνος (Βιετνάμ, Γουότεργκέιτ, πετρελαϊκή κρίση, κ.λ.π.) και αφετέρου εξέλιπε και η απειλή της σύρραξης με την πρώην Σοβιετική Ένωση.
   Το 1972 συναντάται για πρώτη φορά στην ιστορία ο όρος "Internet" σαν συνθετικό του ονόματος μιας Ομάδας Εργασίας με την επωνυμία InterNetworking Working Group (INWG) στα πλαίσια έρευνας σε επίπεδο πρωτοκόλλων.
   Τα διάφορα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στο δίκτυο εξελισσόταν συνεχώς από τις διάφορες ομάδες ερευνητών, ώσπου το 1975, η DARPA προχώρησε στην εκτέλεση και χρήση του προγράμματος που το βάπτισε ARPANET. Το 1983, η δικτυακή κοινότητα του Internet κυριαρχούταν από πανεπιστημιακά και στρατιωτικά sites. Η υπηρεσία που χρησιμοποιούταν ήταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Τον Αύγουστο του 1983 υπήρχαν 562 καταχωρημένοι υπολογιστές στο ARPANET (RFC 1296).
   ΄Oλα τα αρχικά πρωτόκολλα για το Internet αναπτύχθηκαν πρώτα για το λειτουργικό περιβάλλον UNIX, λόγω της μεγάλης ευκολίας που παρείχε στον προγραμματιστικό κώδικα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.