Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Φώτιος ο Μέγας ! 2 (Ο υπερασπιστής του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού εκ των ΣΚΟΥΠΙΔΟ-εβραίων της εποχής του, εντός και εκτός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας)

   Το πρώτο Σχίσμα είχε γίνει επί των ημερών του
   Ομως οι μεγάλοι άνδρες αντιμετωπίζουν και μεγάλες προκλήσεις και έχθρες. Έτσι και ο Φώτιος πέρασε μια ταραγμένη ζωή. Οι ιγνατιανοί κατέφυγον στον Πάπα της Ρώμης Νικόλαο για να καταγγείλουν τον Φώτιο για αντικανονικές ενέργειες.
   Ο Πάπας (ο οποίος ήταν ακόμη ορθόδοξος) βρήκε αφορμή για να επέμβει στα πράγματα της Ανατολής και απαίτησε να του αποδοθούν κτήσεις που του είχαν αφαιρεθεί.
   Ζήτησε να καθιερωθεί υποχρεωτικά η λατινική γλώσσα στη λατρεία των εκκλησιών που ίδρυσαν οι βυζαντινοί ιεραπόστολοι στην Ευρώπη και φυσικά απαίτησε την αποκατάσταση του Ιγνατίου.
   Ο Φώτιος κατάλαβε ότι όλα αυτά ήταν προσχήματα και γι' αυτό προχώρησε στην καταδίκη της αιρέσεως του filioque (εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού) και κατήγγειλε τις αντιεκλησιαστικές ενέργειες του Πάπα. 
   Τελικά ο Πάπας αφόρισε τον Φώτιο το 863 και ο Φώτιος αναγκάστηκε να κάμει το ίδιο, συγκάλεσε σύνοδο το 867, με την οποία αναθεμάτισε και καθαίρεσε τον Πάπα Νικόλαο. Αυτό ήταν το πρώτο λεγόμενο "Σχίσμα επί Φωτίου".

Ίδρυσε φημισμένα σχολεία    
   Στον μορφωτικό και παιδευτικό τομέα υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του. Πίστευε με όλη τη δύναμη της ψυχής του ότι η παιδεία και η μόρφωση είναι απαραίτητα στοιχεία για να μεταστοιχειωθεί ο άνθρωπος σε πνευματική οντότητα. Μάλιστα, θεωρούσε ότι η Χριστιανική πίστη και ευσέβεια θα πρέπει να επικουρούνται από τη μόρφωση και τη γνώση, ώστε ο Χριστιανός να μην υστερεί έναντι του μη Χριστιανού.
   Η Χριστιανική πίστη, συνδυασμένη με τη "θύραθεν" παιδεία, δημιουργεί άρτιες προσωπικότητες και υψηλά πολιτισμικά ιδεώδηΓι' αυτό και ίδρυε παντού σχολεία, στα οποία διδάσκονταν όλες οι γνώσεις και οι επιστήμες. Το πιο ονομαστό σχολείο που ίδρυσε ήταν το περίφημο πανεπιστήμιο της Μαγναύρας στην Κωνσταντινούπολη, όπου κλήθηκαν να διδάξουν οι πιο ονομαστοί δάσκαλοι της οικουμένης ! Ο Φώτιος ήταν ένας από αυτούς ο οποίος δίδασκε φιλοσοφία σε αυτό για πολλά χρόνια, παράλληλα με τα ποιμαντικά του καθήκοντα.
   Ο Φώτιος έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα κλασικά γράμματα και εκτίμηση για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και συγγραφείς, και γι' αυτό είχε βάλει ως στόχο να διασώσει την αρχαιοελληνική πνευματική κληρονομιά, την οποία θεωρούσε και δική του κληρονομιά. 
   Ανέθεσε σε μοναχούς καλλιγράφους να αντιγράφουν και να διαδίδουν τα αρχαία συγγράμματα και να εμπλουτίζουν τις βιβλιοθήκες. Ο ίδιος ανέλαβε το τιτάνιο έργο να διασώσει σε επιτομή τα σπουδαιότερα έργα των αρχαίων στο περίφημο και μοναδικό στην Ιστορία έργο του "Μυριόβιβλος".
   Στο έργο αυτό έχουν διασωθεί τα πιο σπάνια έργα των αρχαίων. Μάλιστα βεβαιώνουν οι ειδικοί ότι αν ο Φώτιος δεν μας άφηνε τη "Μυριόβιβλό" του οι γνώσεις μας για τους αρχαίους συγγραφείς θα ήταν φτωχές. Δεν θα γνωρίζαμε καν την ύπαρξη κλασικών έργων, ούτε και τους συγγραφείς τους χωρίς αυτή !
   Το 867, ο νέος αυτοκράτορας Βασίλειος Α΄ τον απομάκρυνε από το θρόνο και εξορίστηκε. Επανήλθε 879 στον θρόνο για να απομακρυνθεί και πάλι το 886. "Κοιμήθηκε" στις 6 Φεβρουαρίου του 893, αφού είχε συμφιλιωθεί με τον Ιγνάτιο και είχε αποκατασταθεί το σχίσμα με την Εκκλησία της Ρώμης
   Η Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Μέγα για το μεγάλο έργο του. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον θεωρεί προστάτη της και εορτάζει με λαμπρότητα την ημέρα της μνήμης του".-      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.