Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Καλώς ! Αλλά τα μεγάλα και δημοφιλή αγάλματα, ζωηφόροι, κλπ ; ... Εκείνα πότε μεταφέρωνται εις Αθήνας ; ...

Μεταφέρονται στην Αθήνα

Στο Νομισματικό Μουσείο τα 118 αργυρά νομίσματα που κατασχέθηκαν στην Ελβετία



Επιστρέφουν στην Αθήνα από την Ελβετία 118 αργυρά νομίσματα, που είχαν κατασχεθεί τον Νοέμβριο του 2011 στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης από Βέλγο, μόνιμο κάτοικο Ελλάδας.
   Πρόκειται για 105 αργυρά τετράβολα και 13 αργυρά τετράδραχμα, πιθανότατα τμήμα ή σύνολο νομισματικού θησαυρού, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ο π.Χ. αιώνα.
   Αμέσως μετά την ενημέρωση της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της γενικής γραμματείας Πολιτισμού από πλευράς των Τελωνειακών Αρχών, ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να επιστρέψουν τα νομίσματα.
   Η Ελλάδα έχει συνάψει με την Ελβετία διμερή συμφωνία «περί εισαγωγής, διαμετακόμισης και επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών», γεγονός που αποτέλεσε ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης.
   Με το διορισμό πληρεξουσίου δικηγόρου του Ελληνικού δημοσίου, τη συνεργασία της Ελληνικής πρεσβείας στη Βέρνη, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού καθώς και των τελωνειακών αρχών των δύο χωρών, επετεύχθη η εξωδικαστική επίλυση του θέματος και ξεκίνησαν οι διατυπώσεις της επιστροφής του ιδιαιτέρως σημαντικού νομισματικού θησαυρού.
   Τα νομίσματα θα παραδοθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.
   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.