Παρουσιάζω, ώ Αναγνώστα, την ιστορίαν της εν Νήσω Κώ ... ισραηλιτικής κοινότητος, ως εμφανίζεται υπό της επισήμου Ιστοσελίδος του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου Ελλάδος !
Ωφέλιμος εστί η γνώσις της δραστηριότητος του εχθρού εσού εν τω τόπω εσού ...
Μόνην επέμβασιν εμού εις το κείμενον αποτελούν ο τονισμός ενίων λέξεων ή φράσεων και ο χρωματισμός ενίων λέξεων ή φράσεων.
Ωφέλιμος εστί η γνώσις της δραστηριότητος του εχθρού εσού εν τω τόπω εσού ...
Μόνην επέμβασιν εμού εις το κείμενον αποτελούν ο τονισμός ενίων λέξεων ή φράσεων και ο χρωματισμός ενίων λέξεων ή φράσεων.
ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΩ
Η Κως είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Δωδεκανήσου, η δε γεωγραφική της θέση, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Μικρά Ασία (1), την κάνει σημαντικό κέντρο εμπορίου και πολιτισμού.
Από τον Ιώσηπο μαθαίνουμε ότι υπήρχε εβραϊκή Κοινότητα στην Κω από την εποχή του Δευτέρου Ναού. Η Κως φέρεται ως τόπος κατοικίας Εβραίων στο κεφ. Μακκαβαίων Ι (15.23) χρονολογούμενος το 142 π. Χ. Το 49 π. Χ., υπό την κυριαρχία της Ρώμης, οι κάτοικοι του νησιού διετάχθησαν από τον διοικητή Φάνιο να σεβαστεί την εντολή της Συγκλήτου και να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των εβραίων προσκυνητών που κατευθύνονταν στην Ιερουσαλήμ.
Οι επισκέπτες της Κω δεν πρέπει να παραλείψουν να δουν τη θέα του λιμανιού από το Κάστρο που δεσπόζει κτισμένο από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1314. Είναι γνωστό ότι οι Ιππότες της Ρόδου εξαφάνισαν τους Εβραίους για δύο αιώνες (2), αλλά μετά την ήττα τους από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή οι Εβραίοι ξαναγύρισαν (3) το 1522. Το 1685 είναι εγκατεστημένη μία μικρή Κοινότητα που, όσον αφορά την θρησκευτική λειτουργία, εξαρτάτο από τον Αρχιραβίνο της Ρόδου.
Το 1747 ο Ελιέζερ Ταρσία (4) έκτισε, με δικά του έξοδα, μία μικρή αλλά εντυπωσιακή Συναγωγή, η οποία συντηρήθηκε μετά το θάνατό του από τα εισοδήματα που κληροδότησε από ένα γειτονικό σπίτι και δύο καταστήματα. Το 1850 ζούσαν στην Κω 40 οικογένειες οι οποίες μειώθηκαν στις 25 το 1872. Οι Εβραίοι της Κω ασχολούνταν με την εξαγωγή (5) σταφυλιών και σταφίδων και με το εμπόριο (5) μετάλλων και ρούχων. Το 1901 υπήρχαν μόνο 10 οικογένειες στην Κω οι οποίες ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο (5). Τα μέλη των Κοινοτήτων ζούσαν αρμονικά και μιλούσαν Ελληνικά, Τουρκικά και Ισπανοεβραϊκά. Το μέγεθος της Κοινότητας αυξήθηκε σημαντικά, κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Τουρκικού Πολέμου το 1918-22, με πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία (1) και συγκεκριμένα από τη Σμύρνη.
Το 1933 η Κως επλήγη από έναν πολύ ισχυρό σεισμό, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές αλλά και να καταστραφούν σημαντικά μνημεία μεταξύ των οποίων και η Συναγωγή. Αμέσως μετά την καταστροφή της παλαιάς Συναγωγής κτίσθηκε, πολύ κοντά στο λιμάνι, μία καινούργια η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα, στην οδό Αλεξάνδρου Διάκου 4. Η Συναγωγή εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες των 140 μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, το 1943, και την κατάληψη των νησιών της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς, τα μέλη της Κοινότητας της Κω συνελήφθησαν και η περιουσία τους κατασχέθηκε.
Στις 22 Ιουλίου 1944 οι Εβραίοι από την Κω και την Ρόδο στοιβάχτηκαν σε τρία φορτηγά πλοία, με προορισμό το Άουσβιτς. Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος χάθηκαν όλα τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κω. Μόνο ένα άτομο επέζησε του Ολοκαυτώματος και επέστρεψε στο νησί (6).
Σήμερα υπάρχει στο νησί μόνο η Συναγωγή (7), η οποία μπορεί εύκολα ν' αναγνωριστεί από το Άστρο του Δαυίδ που βρίσκεται στα κάγκελα, και η οποία χρησιμοποιείται ως Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (7). Υπάρχει επίσης στην Κω ένα μικρό εβραϊκό νεκροταφείο το οποίο έχει ταφόπλακες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.
*************************************************
Σημειώσεις Αρχαίου :
1) Ο εβραίος ουδέποτε γράφει ... Ιωνία, ... Αιολία ... Προτιμά το ... Μικρά Ασία ... 'Οχι λόγω ... ανθ-Ελληνισμού ... Αλή-μονον ...
2) Ώστε, η Αδελφότης των εν Ρόδω Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη εξηφάνισεν εκ της περιοχής τους εβραίους επί δύο αιώνας ! ...
3) Ώστε, ο ... Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής ενίκησεν τους Ιππότας και κατόπιν ... επέτρεψεν την επιστροφήν των εβραίων ... Το γεγονός τούτο δεν θα είδετε, προφανώς, εις την σειράν τουρκο-εκπομπών υπό τον ομόνυμον τίτλον ... Αλλά, τίνος λόγου ένεκεν ... επιστρέφουν πάντοτε εν ... Ελλάδι οι εβραίοι ; ...
4) Και ποίας εθνικότητος να είσαι, άρα γε, εάν εν Ελλάδι ονομάζεσαι ... Ταρσία-ς, Ταρασιά-δης, Ταρα-σίδης, "και πάει λέγοντας" ; ...
5) Ώστε, οι εβραίοι ουδέποτε ... ιδρώνουν ! Τον ιδρώταν των άλλων ... εκμεταλλεύονται ! Σιγά μην τους ιδής, να αποτελούν αγρότας ή εργάτας ... Συνδικαλιστάς εργατών και αγροτών μάλιστα, αλλά ουδέποτε αγρότας ή εργάτας ... Έμποροι, λοιπόν, αείποτε τα ερπετά (και η εξαγωγή προϊόντων εμπόριον συνιστά) ! Αφήνει ... "καλόν κέρδος" ο ιδρώς των άλλων και δεν ... ιδρώνεις εσύ ...
6) Ώστε, κατόπιν της κατοχής μόνον ένας εβραίος, επιζήσας του ολοσκατώματος, ... επέστρεψεν εις την Νήσον ! Αλλά, τίνος λόγου επέστρεψεν ; ... "Μόνος κι' έρημος" μεταξύ αλλοφύλων ; ... Ο εβραίος, λοιπόν, ... επιστρέφει εις την Ελλάδαν, εν ώ χρόνω ... εκατοντάδες Έλληνες τότε ... μετηνάστευσαν εις ... Αυστραλίαν ...
7) Ώστε, το ... σημερινόν Πνευματικόν Κέντρον του Δήμου Κω ήτο η ... Συναγωγή των εβραίων ... Έξυπνον τέχνασμα : Προκειμένου να διατηρηθή εις το μέλλον η Συναγωγή ή έτερον κτίριον των εβραίων είτε το χαρίζουν είτε το πωλούν εις τον Δήμον της Περιοχής ! Τοιουτοτρόπως ... διατηρείται εις το διηνεκές, αντί να ... κατεδαφισθή και να κτισθή π.χ. μία ... πολυκλατοικία ή μία νέα μονοκατοικία ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.