Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΕΛΛΑΣ, η Ακέφαλος Αυτοκρατορία ! 4 (Ε)

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

   "Στην Ουρουγουάνη συμβάνει το παράδοξο φαινόμενο, να υπάρχουν πάνω από 3.000 Έλληνες μετανάστες, αλλά και διπλάσιος αριθμός Ουρουγουανών, που μιλούν Ελληνικά. Σε αυτή τη μικρή Χώρα της Λατινικής Αμερικής οι πολίτες της δεν είναι απλά φιλ-Έλληνες, αίναι Ελληνολάτρες.
   Σε πρόσφατη έρευνα της Eurostat το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων Ουρουγουανών απάντησε, ότι πολιτιστικά ταυτίζονται με την Ευρώπη και στην δεύτερη ερώτηση, για το ποιά Χώρα από την Ευρώπη έρχεται πρώτη στο μυαλό τους, η πλειονότητα απάντησε : Η Ελλάδα !    
   Η εκπαίδευση στην Ουρουγουάη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και από μικρά παιδιά μαθαίνουν για την Ελλάδα.
   Έτσι εξηγείται εν μέρει η Ελληνολατρεία. 
   Πολλοί Ουρουγουανοί δεν γνωρίζουν άλλες γλώσσες ! Μόνον την μητρική τους και την Ελληνική.
   Η Μαργκαρίτα μιλά άπταιστα Ελληνικά. Σπίτι της θα ακούσεις πολύ Ελληνική μουσική. Ακόμη και βιντεοκασσέτες από τις "Τρεις Χάριτες" και τους "Απαράδεκτους". Μέσω του Διαδικτύου παρακολουθεί Ελληνική τηλεόραση.
   Ό,σοι Ουρουγουανοί είχαν την τύχη, να έρθουν στην Χώρα μας και αντίκρυσαν τον Παρθενώνα, δάκρυσαν.
   Ο Κάρλος είναι 28 ετών. Πριν δύο χρόνια βρέθηκε στην Ελλάδα. Όταν του είπαν, ότι αυτό που βλέπει, είναι η Ακρόπολη, απομακρύνθηκε από την παρέα του και κάθισε σε μια γωνιά του δρόμου. Δεν ήθελε, να τον δουν, να κλαίει.
   Ο Sergio έμαθε Ελληνικά, επειδή εργαζότανε σε καράβια Ελλήνων εφοπλιστών. Έκανε πολλούς Έλληνες φίλους. "Οι καλύτεροι φίλοι μου ήταν Έλληνες. Φανταστικοί άνθρωποι". Άν και παπικός, εδώ και 30 χρόνια πηγαίνει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. "Βλέπω τους Έλληνες, σαν να είμαστε αδέλφια" ! 
   Ένα δημόσιο σχολείο στην Ουρουγουάη ονομάζεται Grecia (Ελλάδα). Οι μαθητές είναι όλοι τους παιδιά Ουρουγουανών. Το ίδιο και οι δάσκαλοί τους. Όμως κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωμβρίου γιορτάζουν σαν Έλληνες. Τραγούδια, θεατρικά, ποιήματα. Να ακούς από αυτά τα μικρά παιδιά τον εθνικό μας ύμνο. Μάλιστα επειδή ο εθνικός ύμνος της Ουρουγουάης διαρκεί περίπου 6 λεπτά και ο δικός μας ούτε ένα, τα παιδιά αυτά λένε περισσότερους στοίχους του Δ. Σολωμού, έτσι ώστε να υπάρχει μία ... ισορροπία. Ακόμη και η σημαία είναι σχεδόν ίδια με την Ελληνική. Αν δεν κυματίζουν, τις μπερδεύεις. Απλά αντί για Σταυρό, έχχει έναν κίτρινο χαρούμενο ήλιο.
   Έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο, δίπλα στην είσοδο, βρίσκεται το άγαλμα του Σωκράτη.
   Στην παραλιακή ένα πάρκο ονομάζεται Αθήνα και έχει την προτομή του Ομήρου.
   Ο κεντρικώτερος δρόμος της παλιάς πόλης, κάτω από τον λόφο, ονομάζεται Grecia.
   Ένα από τα ομορφώτερα νεοκλασικά κτήρια στο κέντρο της πόλης γράφει στην πρόσοψή του : Αθηναίος !
   Σε όλα τα βιβλιοπωλεία θα βρεις βιβλία Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών. Ακόμη και στα πολύ μικρά.
   Όταν έρχωνται Έλληνες καλλιτέχνες ή ανεβαίνουν Ελληνικά έργα στο θέατρο, οι αίθουσες είναι γεμάτες από κόσμο     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.